Innovatie & Strategie

Security
Kaspersky

Domino-effect en angst drukken Kaspersky weg

Risicovermijding en Nederlandse Kaspersky-ban blijken voedingsbodem voor EP-resolutie om Kaspersky uit te bannen.

© Kaspersky
13 juni 2018

Het Europees Parlement heeft een brede resolutie aangenomen om cybersecurity op EU-niveau aan te pakken en te verbeteren. Naast initiatieven voor meer internationale samenwerking tussen landen én publiek-private partnerships wordt ook de oproep aan EU-instanties gedaan om securityproducten van Kaspersky Lab in de ban te doen. De basis hiervoor blijkt een samenkomst van risicovermijding plus Kaspersky-bans in landen als de VS, Groot-Brittannië, Nederland en Litouwen. Dit krijgt AG Connect in antwoord op vragen gesteld op Europees niveau.

De bewuste resolutie bevat diverse, gevarieerde punten met daaronder ook een oproep om programma's en apparaten uit te bannen waarvan is bevestigd dat die kwaadaardig zijn. Hierbij wordt Kaspersky Lab expliciet genoemd. Deze oproep wordt door de EP-commissie voor Buitenlandse Zaken gedaan aan alle EU-instituten. Overigens betekent dit niet direct een verbod of zelfs concrete uitbanning van de securityproducten van de bewuste leverancier. Instanties als de Europese Commissie en de Europese Raad kunnen de oproep naast zich neerleggen: ze hoeven er niets mee te doen, wist het FD al te melden.

Andere landen

Met het oog op het toenemende belang van ICT voor maatschappijen, economieën en democratieën geniet cybersecurity wel meer aandacht en prioriteit. De stelling in de EP-resolutie dat Kaspersky Lab "confirmed as malicious" is, kan dan ook punt van ernstige zorg zijn. AG Connect heeft navraag gedaan bij de verantwoordelijke commissierapporteur, de Estse Urmas Paet die bijna tien jaar lang minister van Buitenlandse Zaken is geweest in Estland. Dit levert nu een reactie op die doet twijfelen aan de fundering voor de 'veroordeling' van de Russische securityleverancier.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!