Beheer

Security
hengelen

DNSSEC en DKIM op 'pas toe of leg uit'-lijst

© Shutterstock
19 juni 2012
Het College Standaardisatie heeft de standaarden DNSSEC en DKIM geplaatst op de zogeheten ‘pas toe of leg uit’-lijst.

De ‘pas toe of leg uit’-lijst bevat verplichte open standaarden voor de publieke sector. De standaard moet gebruikt worden tenzij men goede redenen kan aanvoeren om het niet te doen. Als overheidsorganisaties actief zijn in het toepassingsgebied van de standaarden in nieuwe systemen en software investeren, zijn zij verplicht volgens de standaarden aan te schaffen.

Het College heeft 6 nieuwe standaarden toegevoegd aan de lijst.  DNSSEC moet volgens het College bijdragen aan de voorkoming van identiteitsfraude en internetdiefstal, inclusief de bijbehorende kosten.

Identiteitsfraude

DKIM, DomainKeys Identified Mail, moet eveneens identiteitsfraude voorkomen. Daarbij gaat het expliciet om fraude waarbij computercriminelen e-mails versturen uit naam van een (overheidsorganisatie). Volgens het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) vormen spam en phishing via overheidsdomeinnamen steeds meer een risico voor de overheid.

Kantoorsoftware

Daarnaast zijn de standaarden ODF1.2 en PDF/A-2 op de lijst geplaatst. ODF1.2 moet zorgen voor interoperabiliteit tussen leveranciers van kantoorsoftware waardoor bewerkbare documenten makkelijker uitgewisseld kunnen worden. PDF/A-2 is een aanvulling op PDF/A-1, dat al langer op de lijst staat. Deze standaarden moeten digitale documentverwerking vergemakkelijken.

Ook is de standaard VISI op de lijst geplaatst. Deze moet bijdragen aan de digitalisering van het communicatieproces tussen partijen die zijn betrokken bij een bouwproject.
SIKB, Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer regelt het uitwisselen van milieuhygiënische bodeminformatie.

WSRP verwijderd

De standaard WSRP voor het hergebruik van webcomponenten is van de lijst verwijderd omdat de ontwikkeling ervan is gestagneerd en er volgens het College geen draagvlak meer voor is.
 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.