Loopbaan

Carriere
winnaars

Dit zijn volgens studenten de beste hbo-ICT-studies voor 2019

Er zitten echt witte raven tussen de opleidingen waar veel op valt aan te merken.

© CC0 - pixabay qimono
5 oktober 2018

Er zitten echt witte raven tussen de opleidingen waar veel op valt aan te merken.

Stel je overweegt binnenkort te starten met een ICT-opleiding aan een Hogeschool. Waar moet je dan wezen en waar juist niet? AG Connect spitte de data van de Keuzegids Hbo 2019 door en zet allereerst de beste ICT-opleidingen in het hbo voor je op een rijtje.

Vorige week berichtte AG Connect al dat zowel studenten als experts veel te klagen hebben over de kwaliteit van hbo-ICT-opleidingen.  Bij meer dan de helft van de opleidingen klagen de studenten over de inhoud, die te weinig samenhang heeft. Verder blijkt dat veel ICT-studenten vinden dat  hun  opleiding  te  weinig  in  contact  staat  met  de  beroepspraktijk en ook door-  en  afstuderen  gaat vaak moeizaam.

Meer er zijn ook witte raven. Net als vorig jaar is Avans Den Bosch de uitblinker onder de ICT-opleidingen. Dat geldt zowel voor Informatica als Technische Informatica. Beide opleidingen kregen maar liefst 82 van de 100 punten. Vooral de inhoud van de studie krijgt veel lof. Ook de Informaticaopleiding van Fontys (74 punten) en Technische Informatica van Avans Breda (72 punten) gooien hoge ogen. Bij die laatste zijn de studenten tevreden dat ze voldoende contacturen krijgen.

Bij Windesheim zijn de studenten van de opleiding Hbo-ICT het meest tevreden. Ze zijn lovend over bijna alle aspecten van de opleiding. De studie in Almere krijgt 72 punten en die in Zwolle 68 punten. Vooral het aanleren van vaardigheden gaat in Almere uitstekend. Bij de HAN, Fontys, Saxion Enschede en Zuyd gaat het bij de studie Hbo-ICT door de bank genomen redelijk, al zijn er ook verbeterpunten. De deeltijdstudenten van NOVI vinden hun opleiding oké (62 punten)

Voor de opleiding Business IT & Management is Diemen met 82 punten duidelijk de topper. Studenten zijn hier vooral tevreden over de inhoud van de opleiding, de toetsing, de docenten en de faciliteiten.

De top10 van beste ICT-opleidingen in het hbo ziet er als volgt uit:

 1. Avans Den Bosch (Informatica)
 2. Avans Den Bosch (Technische Informatica)
 3. In Holland Diemen (Business IT & Management)
 4. Fontys Venlo (Informatica)
 5. Avans Breda (Technische Informatica)
 6. Windesheim Almere (Hbo-ICT)
 7. Windesheim Zwolle (Hbo-ICT)
 8. NHL Stenden Emmen (Technische Informatica
 9. NOVI Utrecht (Deeltijd ICT)
 10. Avans Breda (Informatica)

Hierbij moet worden opgemerkt dat er een aantal hogescholen is die net zo veel punten hebben gehaald als Avans in Breda voor Informatica. Overigens gaat het hier om een score van 60 van de 100 punten, wat een vrij gemiddelde score is. Het zegt genoeg over de tegenvallende kwaliteit van hbo ICT-opleidingen dat deze opleidingen gezamenlijk op de tiende plaats eindigden. De volgende opleidingen haalden eveneens 60 punten:

 • HAN Arnhem (Hbo-ICT)
 • HAN Nijmegen (Hbo-ICT)
 • Fontys Tilburg (Hbo-ICT)
 • HR Rotterdam (Business IT & Management)
 • Inholland Alkmaar (Business IT & Management)
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.