Beheer

Apps
Jongen maakt gebruik van laptop.

Dit zijn vier handige Windows portable apps

Lokale apps die je toch niet hoeft te installeren

© Unsplash Matt Wildbore
2 oktober 2017

Lokale apps die je toch niet hoeft te installeren

Veel tools zijn tegenwoordig zonder installatie, in de cloud te gebruiken: denk aan tools om te unzippen, unrarren, om pdf’s te editten, foto’s bewerken en meer. Maar er zijn tools die lokaal toch handiger zijn. Om net als in de cloud geen installatie te hoeven uitvoeren, gebruik je op Windows portable apps. Deze draaien simpelweg door ze met een dubbelklik te openen.

Putty Portable
Putty Portable

PuTTY is onmisbaar als je op het netwerk werkt en moet inloggen op switches, NAS-servers, de firewall en andere apparaten en Linux computers. PuTTY is een grafische 32-bit en 64-bit Windows-client voor rlogin, telnet, ssh en ondersteunt ook secure file transfer. Het terminalvenster is uitgebreid aan te passen aan je wensen en ook de toetsen(combinaties) zijn te configureren zodat je de best mogelijke bediening krijgt van de host waarmee je verbinding maakt. Wat ontbreekt is een ingebouwde remote desktop client. Daar staat tegenover dat je wel met een seriële verbinding connectie legt naar de seriële poort van bijvoorbeeld een telefooncentrale of switch, mocht je dit nog nodig hebben. PuTTY portable draait overigens niet vanaf een netwerkshare. Aan PuTTY wordt nog steeds doorontwikkeld, versie 0.7 is de laatste versie uit augustus.
Na 20 jaar is versie 1 nog steeds niet gehaald. Naast de portable app is er een te installeren versie voor Windows, maar ook voor UNIX, macOS, Linux en sommige mobiele os’sen.

Product: PuTTY v0.7
Licentie: MIT open source
Informatie: http://www.putty.org
Wireshark portable

Netwerkmonitoring met Wireshark is een uitdaging, maar een uitdaging die je aan moet gaan als je netwerkproblemen of verbindingsproblemen ervaart. Wireshark is er voor zowat elk besturingssysteem. De portable versie voor Windows is echter beperkt tot het 32-bit besturingssysteem. Wireshark is een netwerk protocol analyzer dat alle pakketjes op het netwerk afvangt. Je filtert hetgeen je nodig hebt en bladert zo achteraf door alle pakketjes die je netwerkkabel gepasseerd zijn. Hierbij dien je rekening te houden met waar je meet: zijn de switches geconfigureerd om meer door te laten dan alleen unicast, arp en broadcast, ondersteunt je netwerkkaart promisculous mode? Populaire opensourceproducten krijgen vaak een commercieel tintje. Zo ook Wireshark. Er zijn boeken, cursussen en er worden commerciële uitingen gedaan voor aanvullende producten van Riverbed Technology, de hoofdsponsor van Wireshark. Dit is niet erg, de opensourceversie is een prima en volledige tool. 

Product: WireShark 2.4.1
Licentie: GNU General Public License version 2
Informatie: https://www.wireshark.org/download.html
Duplicate FilesFinder Portable

Je kent het wel, gebruikers sparen bestanden en ruimen nooit op. Historie van tien jaar op je NAS of file server of op harde schijven. Ook thuis stapelen de familie-foto’s van alle devices zich op. Dubbelklik na downloaden en uitpakken van DuplicateFileFinder
portable op DuplicateFileFinder en selecteer de directory die je wenst te doorzoeken en
voegt die met Add toe. Je hebt hier op een netwerk soms administratorrechten voor nodig. Kruis aan of je bijvoorbeeld
subdirectories wilt meenemen (vaak wil je dat), en of verborgen of lege bestanden
(0 bytes groot) wilt inventariseren. Klik op Go! en de (netwerk)schijf wordt doorzocht. Met vele honderden gigabytes duurt dit een tijdje.
DuplicateFileFinder maakt eerst een lijst van alle bestanden waarna ze worden vergeleken. In stap 3 wordt je een lijst getoond van alle bestanden die dubbel of vaker op de schijf staan. Deze lijst bewaar je eventueel
in een tekstbestand (klik op Store). Selecteer de dubbele bestanden die je wenst te verwijderen en druk op de verwijderknop van je toetsenbord. Alle doublures zijn nu weg. Uiteraard maak je voorafgaand aan deze opschoonactie een back-up van alle data.

Product: DuplicateFileFinder 0.8.0
Licentie: open source
Informatie: http://doubles.sourceforge.net/
WinDirStat Portable
WinDirStat

WinDirStat portable is grafisch georiënteerd. Je download de tools en pakt deze uit. De tool start simpelweg weer met een dubbelklik. Na selecteren van je drive of een individuele directory wordt de inhoud geanalyseerd. Dit duurt een hele tijd, de voortgang wordt grafisch weergegeven met Pacman-iconen, waarna de boomstructuur van de schijf wordt getoond. Scannen duurt lang omdat het programma tevens de type bestanden inventariseert. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de extensie van de bestanden. Er wordt statistisch en grafische met kleuren weergegeven wat de verdeling is van het type bestanden op de schijf. Het aardige is dat je zowel de boomstructuur, als ook de legenda van de kleuren (extensies van de bestanden) en de grafische weergave met blokken gebruikt om te navigeren en te vinden waar op de schijf de bestanden staan. Je verwijdert bestanden die niet nodig zijn, naar keuze worden ze in de prullenbak geplaatst. Verder is het mogelijk vanaf de plek waar je bestand ligt een opdrachtregel of een Windows-verkennervenster te openen. Met WinDirStat vind je heel gemakkelijk de gebruikers die grote bestanden hebben bewaard en weet je meteen wat voor type bestanden dat zijn. Op deze wijze ben je heel klantvriendelijk in staat medewerkers te helpen zelf grote bestanden op te ruimen.

Product: WinDirStat 1.1.2
Licentie: GNU General Public License version 2
Informatie: https://windirstat.net

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 02 oktober 2017 12:37

'Editten' is een soort bewerken?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.