Loopbaan

Carriere
solliciteren

Dit zijn de meest voorkomende termen in ICT-vacatures

‘Applicaties’ vaakst gebruikt; Java-script populairste taal.

© CC BY 2.0 - Flickr Free Images
1 februari 2018

‘Applicaties’ vaakst gebruikt; Java-script populairste taal.

In de top3 van de meest gebruikte woorden en termen in Nederlandstalige ICT-vacatures komt geen enkele technische term voor. Het meest voorkomende woord in ICT-vacatureteksten is ‘applicaties’, gevolgd door ‘zelfstandig’ en ‘ruimte’.

Dat blijkt uit gegevens van Yacht die AG Connect heeft opgevraagd. Yacht onderzocht ruim 100.000 IT-vacatureteksten uit 2017. Eerder bleek uit de gegevens al dat ICT-vacatureteksten vaak hopeloos ouderwets zijn en dat werkgevers nauwelijks inspelen op de veranderende profielen van IT’ers. Zo komen er in de top150 maar weinig persoonlijke vaardigheden voor, terwijl die wel steeds belangrijker worden bij het uitvoeren van IT-werkzaamheden.

Veel programmeertalen

Javascript is de eerste technische term die in de ranglijst voorkomt – en wel op de 5e plek. De scripttaal wordt vaker genoemd in ICT-vacatures dan de talen C (6e plaats), SQL (8e) en Java (9e). Gezien het hoge aantal programmeertalen in de top30 van meest gebruikte termen in ICT-vacatures wordt weer eens duidelijk dat de behoefte aan softwareontwikkelaars het grootste is.

Andere ICT-termen die veel voorkomen zijn ‘scrum’, ‘agile’, en ‘design’. Microsoft is de enige bedrijfsnaam die in de top30 voorkomt. Werkgevers die op willen vallen met hun vacatureteksten zouden er verstandig aan doen om clichéwoorden als zelfstandig, communicatief, flexibel, pro-actief en gedreven te vermijden.

Dooddoeners op LinkedIn

Onlangs publiceerde LinkedIn trouwens een lijstje met 10 woorden die juist door professionals te vaak worden gebruikt op het sociale medium, waardoor positief opvallen steeds moeilijker wordt bij HR-managers. Het gaat om de volgende woorden: gespecialiseerd, ervaren, vakkundig, gepassioneerd, innovatief, expert, creatief, leiderschap, gemotiveerd en verantwoordelijk. LinkedIn gaf ook een aantal woorden aan die juist wel in zwang zijn bij recruiters: ‘gefocust’, ‘gecertificeerd’ en ‘strategisch’.

Top30

Yacht heeft de 30 populairste termen die vorig jaar voorkwamen in ICT-vacatures speciaal voor AG Connect op een rijtje gezet:

 1. applicaties
 2. zelfstandig
 3. ruimte
 4. communicatief
 5. java-script
 6. c
 7. scrum
 8. sql
 9. java
 10. kwaliteit
 11. microsoft
 12. .net
 13. agile
 14. php
 15. design
 16. flexibel
 17. html
 18. pro-actief
 19. gedreven
 20. linux
 21. verantwoordelijkheid
 22. betrokken
 23. infrastructuur
 24. technologie
 25. communicatieve vaardigheden
 26. informatica
 27. focus
 28. programmeren
 29. techniek
 30. expertise

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.