Loopbaan

Software-ontwikkeling
graduation

Dit zijn de makkelijkste programmeertalen

Zet je creativiteit aan het werk en breid je vaardigheden uit.

18 juli 2017

Zet je creativiteit aan het werk en breid je vaardigheden uit.

Voor wie geen ervaring met programmeren heeft, ziet code er vaak ingewikkeld uit. Dat blijkt in praktijk best mee te vallen. Het schrijven van de eerste werkende programmaatje geeft bovendien een enorme kick. Misschien ontluikt zo wel een nieuwe hobby deze zomer of de opstap naar een nieuwe carrière. De maatschappij zit immers te springen om enthousiaste programmeurs. Nu zitten er tussen je eerste regels code en een glasrijke carrière als developer wel nog heel wat stappen, maar het lijstje hieronder zet je wellicht op het goede spoor.

WP Engine deed een onderzoek onder bijna 1000 ontwikkelaars in de VS. Het blijkt dat mannen zich nog altijd het meest aangetrokken voelen tot programmeren. Toch bleek uit het onderzoek dat inmiddels 30 procent van de onderzochte populatie vrouw is. De staat met de meeste ontwikkelaars (14 procent) is Californië. In de staten Florida, New York en Texas zitten de meeste programmeurs die van thuis uit werken.

In het onderzoek werd hen gevraagd naar hun ervaringen met verschillende programmeertalen. De talen die het makkelijkst onder de knie te krijgen zijn staan hieronder:

HTML
De moedertaal van het web - geïntroduceerd in 1990 - wordt door 13,3 procent van de ontwikkelaars gezien als makkelijkst te leren. De taal is vooral bedoeld om webpagina's te maken. HTML is inmiddels toe aan zijn 5e versie waarin het veel makkelijker is gemaakt multimedia-elementen toe te voegen. Er zijn online veel gratis basiscursussen te vinden, zoals bij Udacity en w3schools.com.

Python
De consistentie en eenvoud maakt Python een van de best leesbare programmeertalen en is daarom voor beginnende programmeurs een aanrader. Van de ondervraagden vindt 9 procent dit de fijnste taal. Een gratis online cursus is onder andere te vinden bij Codeacademy en Learnpython.org.

Javascript
Deze taal is populair om acties te koppelen aan webpagina's. Uit het onderzoek blijkt 6,2 procent van de ontwikkelaars dit de makkelijkste taal vindt om te leren. De taal maakt gebruik van elementen van C, C++ en Java. Ontwikkelaars vinden het ook de taal die de meest de creativiteit van programmeurs faciliteert. Een gratis instap bieden Udacity en Codeacademy.

PHP
Naast Javascript is PHP de belangrijkste taal om een webpagina te voorzien van uitvoerbare scripts. PHP kan direct in de HTML code worden verwerkt. 4,9 procent van de ondervraagden vond dit de prettigste taal om te leren. Een overzicht van gratis cursussen PHP is te vinden bij The Balance.

Java
Deze taal - geïntroduceerd in 1991 - is de meest veelzijdige en onafhankelijke taal om in te programmeren, zo vinden veel programmeurs. Van de door WP Engine ondervraagden zegt 4,6 procent dat het ook de aal is die het makkelijkst te leren is. Een goed begin kun je maken bij Learn Java Online en Udemy.

R
Speciaal voor het programmeren van statistische berekeningen en bijbehorende grafische elementen is er de taal R. 4,4 procent van de ondervraagden kon hier het makkelijkst mee overweg. Een basiscursus wordt aangeboden door Datacamp (gratis) en Coursera (niet gratis, wel goed aangeschreven)

Shell
Meer een taal voor administratieve doeleinden in Unix, zoals het beheren van bestanden, het opstarten van programma's en printen van teksten. Ook 4,4 procent van de deelnemers noemde R als makkelijkste taal. Pak gratis de basis op bij LearnShell.org.

Ruby
Eveneens geroemd om zijn mogelijkheden creatief los te gaan, is Ruby ontwikkeld om dit voor ontwikkelaars zo eenvoudig mogelijk te maken. 4,1 procent van de ondervraagden is het daar mee eens. Probeer het zelf gratis bij Codeacademy en Code School.

Erlang
Deze taal is ontwikkeld voor het programmeren van taken die elkaar overlappen (concurrent computing) op een enkele machine of op gedistribueerde systemen. 3,8 procent van de ondervraagden vond het leren programmeren met Erlang een makkie. De eerste stappen zet je voor niks bij erlang.org, github.org en bij futurelearn

Go
Google ontwikkelde deze taal voor de bouw van webapplicaties die door een groot aantal gebruikers worden aangeroepen. Concurrent computing is dan een essentiële eigenschap en Go is daarvoor geoptimaliseerd. Volgens de ondervraagden is Go een van de meest intuïtieve programmeertaal en 3,6 procent van hen noemde de taal als de makkelijkste om te leren. Een overzicht van gratis cursussen is te vinden bij Quora.

easiest-language-to-learn

Lees meer over
10
Reacties
Martin 21 juli 2017 15:04

:) ach er is toch maar een programmeertaal en dat is assembler, de rest is alleen maar een schil daar bovenop.

Hoewel? Google eens naar "Ben Eater", echte programmeurs doen micro-code.

Jan Lepeltak 19 juli 2017 19:37

Waarom de educatieve programmeertaal Scratch niet noemen. Een mooie opstap naar Python. Speelt internationaal een belangrijke rol zoals nu ook blijkt op de internationale Scratchconferentie die deze week in Bordeaux wordt gehouden.

Marc 18 juli 2017 20:52

Mijn zoontje van 10 programmeert in Scratch. Net als al zijn klasgenootjes.

Nu kun je wel zeggen dat het geen programmeertaal is. Maar als je wilt leren programmeren met zo weinig mogelijk syntax ellende dan is Scratch zeker een optie.

Jop 18 juli 2017 19:40

Beetje raar onderzoek. Je gaat ontwikkelaars vragen wat de makkelijkste taal is. Ze zullen ongetwijfeld antwoorden met de taal waarin zij het best uit de voeten kunnen. Het beeld dat ontstaat is dat van de populairste talen, niet noodzakelijk de makkelijkste.
Waarom is het in dit verband belangrijk om te constateren dat 30% van de ontwikkelaars vrouw is? Een goede programmeur is een goede programmeur, onafhankelijk van zijn/haar geslacht. En als je er dan toch over begint zou ik wel benieuwd zijn of die 30% vrouwen met een ander antwoord komen dan de mannen. Gemiste kans dus.

Rudolf 18 juli 2017 19:06

Delphi vind ik de meest eenvoudige en flexibele omgeving. Zowel de taal, de frameworks, en de IDE vind ik echt beter dan de rest. Goeie tweede vind ik Lazarus. Nummer drie JDeveloper en Java. Gedeeld derde Visual Studio C# . Nummer 4 Visual Studio C++ . Nummer 5 Pycharm , maar ben niet super gecharmeerd van python.

Anoniem 18 juli 2017 15:55

Met Pythonkan je nauwelijks voldoen aan de paradigma's van Edsgar Dijkstra. Het is geen serieuze programmeertaal.

Anoniem 18 juli 2017 14:41

Treurig dat de vanuit wetenschappelijk oogpunt beste algoritmische taal, die aantoonbaar de minste codeerfouten oplevert, zo langzamerhand gesneuveld lijkt te zijn. En dat is Pascal. Waarbij niets ten nadele van Python....

De marketing en domheid van cowboy-programmeurs heeft C en Java-script een volkomen onterechte voorsprong gegeven.

Hans 18 juli 2017 13:21

HTML is geen programmeertaal. HTML is ook steeds vaker een output van een onderliggend framework. Programmeren is een vak dat helaas niet makkelijk te leren is. Als je de principes van het (OO) programmeren kent is iedere taal onder de knie te krijgen. Ja, het is leuk een programmaatje met een knop te schrijven en nee, je bent dan nog lang geen programmeur.

Marco Schramp 18 juli 2017 12:38

Allemaal mooie talen met vaak een eigen toepassingsgebied. Je kiest eigenlijk nooit eerst de taal en dan pas de toepassing, maar andersom. Dus denk maar na over wat je wilt bouwen en kies daar de juiste taal bij.

Pike 18 juli 2017 12:35

HTML is redelijk eenvoudig ja, maar dat komt vooral omdat het geen programmeertaal is (net zo min als dat CSS een programmeertaal is). Het is een opmaaktaal, de afkorting zegt het al: Hypertext MARKUP language.

Sommige mensen zullen zelfs zeggen dat talen als PHP en Javascript geen programmeertalen zijn, maar scripttalen, maar dat verschil is tegenwoordig wel erg vaag...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.