Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Main 50

Dit zijn de Main Software 50 winnaars van 2022

Nederlands/Belgische softwarebranche blaakt van gezondheid.

© CC0 - pixabay qimono
18 november 2022

Nederlands/Belgische softwarebranche blaakt van gezondheid.

De software-industrie in Nederland en België draait als een speer. Private equity bedrijf Main Capital Partners legt al meer dan 10 jaar een jaarlijkse lijst aan van de meest succesvolle software-ondernemingen in de lage landen. De Main Software 50 heeft niet eerder zo’n sterke omzetgroei laten zien als in het afgelopen jaar.

  • Het Belgische UgenTec wint de Main Software 50
  • Jamezz wint Highest Growth Award
  • De Accelerator Award gaat naar Accurat
  • Cloud en internationalisering drijven forse omzetgroei
  • Opkomst van maatschappelijke ‘purpose driven’ ondernemingen
  • Corona drukt stempel op succes

De ‘Main 50’ is dit jaar voor de elfde maal een graadmeter voor succes binnen de softwarebranche in de lage landen. De ranglijst en de bijbehorende prijzen zijn in het leven geroepen omdat Economische Zaken destijds in hun topsectorenbeleid nog weinig oog had voor ICT en software. “Ze werden gezien als enablers; er ging weinig gericht geld naartoe, terwijl een dienstverlenende en steeds digitaler wordende economie daar naar ons idee wel op drijft”, vertelt Bram Kaashoek, Managing Director Market Intelligence & Performance Excellence bij Main Capital Partners.

Winnaars van de Main Software 50 in 2022

De winnaars van de Min Software 50 in 2022: #1 UgenTec (vooraan), #2 Plauti (links achter), #3 Liquit (rechts achter). Foto: Bram Kloos

Internationaal

Deelnemers moeten aan diverse criteria voldoen om in aanmerking te komen voor een plaats in de ranking van de 50 best-presterende niet-beursgenoteerde softwarebedrijven in Nederland en (dit jaar voor het eerst!) België. De bedrijven worden beoordeeld op omzet (minimaal een miljoen euro), omzetgroei, winst, terugkerende omzet, omzet via cloud, omzet buiten de thuismarkt en omzet via partnerkanalen.

Met name het internationale aspect weegt de laatste jaren zwaarder, zegt Kaashoek. “Internationaal actief zijn zegt iets over schaalbaarheid.” De stap naar internationaal was vroeger best groot: vroeger leverde je on-premises software aan een lokale markt, waar je lokale installaties moest doen. “Tegenwoordig kun je dankzij SaaS en online verkoop en online onboarding veel eenvoudiger je business breder trekken.”

Abonnementen

De stap naar de cloud zet sowieso een duidelijk stempel op de hedendaagse Main 50. Terugkerende omzet bijvoorbeeld wordt gedreven door de nieuwe abonnementsmodellen die software-as-as-service met zich meebrengt. De tijd van langlopende licenties en onderhoud lijkt voorbij: volgens Kaashoek realiseren moderne ondernemingen zich dat de waardeperceptie van abonnementen veel gunstiger is. “De waarde van een product dat je eenmaal aanschaft, blijft daarna nagenoeg gelijk of zakt zelfs in. Maar bij SaaS zien mensen hoe voortdurend nieuwe verbeteringen worden doorgevoerd, waardoor die producten steeds beter aansluiten op hun werkprocessen.”

Het percentage terugkerende omzet is dan ook fors gestegen in de afgelopen jaren: “Inmiddels bestaat gemiddeld 81% van de omzet van de ondernemingen in onze Belgisch-Nederlandse ranking uit recurring revenue. Daarmee lopen we duidelijk voor op bijvoorbeeld Duitsland (68%), waar de software-markt nog veel minder gewend is aan abonnementen.” Terugkerende omzet is een graadmeter voor succes, omdat daarmee de omzet voor komende jaren beter te voorspellen valt, zegt Kaashoek: “Als je daarnaast dan ook nog wat nieuwe klanten binnenhaalt, weet je dat je kunt gaan groeien.”

Maatschappelijke impact

Goed scorende bedrijven in de Main 50 zijn dan ook zonder uitzondering internationaal actief en hebben een solide cloud offering. Maar er is nog een andere, opvallende trend zichtbaar in de huidige lijst: ongeveer een derde van de Top 50 heeft een duidelijke maatschappelijke rol. Mede dankzij de aard van de voortdurend doorontwikkelende cloudmodellen, heeft moderne software steeds meer voelbare impact op de werkprocessen.

“Software is steeds beter te personaliseren. Het gebruik is veel beter te volgen en daardoor lukt het bedrijven steeds beter om met technologie voelbare impact te leveren op de werkprocessen van de klant.” Tegelijkertijd staan er steeds meer ‘purpose-driven’ bedrijven op: organisaties die ontstaan vanuit een heel specifieke behoefte, “zoals een arts die op zoek is naar specifieke tools en besluit die uitdaging zelf te gaan oplossen.”

Belgisch succes

Dit jaar doen voor het eerst ook Belgische ondernemingen mee in de Main 50. Onze zuiderburen nemen direct 8 van de bovenste 50 plaatsen in en leveren meteen ook winnaar UgenTec: een buitengewoon succesvolle onderneming die zich specialiseert in workflow-oplossingen voor laboratoria. “Hun software stelt laboratoria in staat om allerlei PCR-testen versneld en adequaat uit te voeren, en de resultaten daarvan vast te leggen in toegankelijke dashboards. Dat doen ze al sinds 2014, maar de maatschappelijke impact daarvan is sinds de coronapandemie natuurlijk wel sterk gegroeid.”

Er zijn meer bedrijven die op de vleugels van corona een versnelling van hun succes hebben gezien. De Highest Growth Award gaat dit jaar bijvoorbeeld naar Jamezz, een bestelapplicatie voor de horeca. Volgens Kaashoek heeft de pandemie zeker geholpen om de doorbraak van een product als Jamezz te versnellen, maar hij acht het bedrijf (plaats 14 op de totale ranglijst) zeker een blijver.

Bram Kaashoek

Bram Kaashoek, Managing Director Market Intelligence & Performance Excellence bij Main Capital Partners.

Hogere omzetten

Het profiel van de gehele Main Top 50 ziet er volgens Kaashoek buitengewoon gezond uit. “Jaar na jaar zien we de omzetten stijgen, vaak met zo’n 20%, maar dit jaar ligt de omzet van de hele Top 50 samen 25% hoger!” Dit toont aan dat de software-sector hard en gezond groeit, en dat afgelopen jaar de softwaresector de wind mee had door digitaliseringstrends. “In andere sector-rapporten van bijvoorbeeld Forrester en Gartner wordt een groeipercentage van rond de 12% genoemd. In de top van de Nederlandse/Belgische software-industrie ligt dit percentage dus aanzienlijk hoger.”

Bovendien is 90% de bedrijven in de lijst goed winstgevend (+10% EBITDA) en rapporteert twee derde een verwachte omzetgroei van 20% of meer in het komende jaar. “Bedrijven op deze lijst investeren bijna allemaal meer dan 10% van hun omzet terug in R&D en productontwikkeling. Dus ze groeien in omzet, én ze zijn winstgevend, én ze investeren in betere producten en toenemende waarde voor hun eindklanten.”

Dit jaar introduceerde Main Capital de Main Software 50 ook op de Duitse markt. Daaruit blijkt dat Nederlandse en Belgische softwarebedrijven het op een aantal vlakken opvallend goed doen, ten opzichte van de grote oosterburen. Het percentage van inkomsten uit cloud-software ligt in Duitsland bijvoorbeeld onder de 50%, terwijl we hier al ruim boven de 70% zitten. “De totale omzet laat zich niet zomaar vergelijken, maar omdat ook de terugkerende omzet hier 13 procentpunten hoger ligt, is er alle reden om met een positief gevoel vooruit te kijken naar de komende jaren.” 

De Main Software 50 Awards 2022 Benelux werden op 17 november uitgereikt tijdens de Award Show in DeFabrique, Utrecht. Dit is de officiële ranking en uitslag:

Main Software 50 2022

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.