Loopbaan

Carriere
werken

Dit zijn de 10 populairste beroepen na een hbo-ICT-studie

Softwareontwikkelaar meest gekozen beroep door pasafgestudeerde hbo-ICT’ers.

11 juli 2018

Wat zijn de meest gekozen beroepen na afronding van een hbo-ICT-studie? En wat verdienen starters gemiddeld? Hoe oordelen alumni over de studie hbo-ICT?

Zo’n 1,5 jaar na het behalen van het diploma is maar liefst een kwart van pasafgestudeerde ICT’ers op hbo-niveau actief als softwareontwikkelaar. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquete (NSE), die zich baseert op gegevens uit de HBO Monitor.

Maar liefst 9 op de 10 pasafgestudeerde hbo-ICT’ers vind kort na het behalen van het diploma een baan op niveau. In 87% van de gevallen is dat een baan binnen het vakgebied van de studie. Het gemiddelde bruto startsalaris op basis van een dienstverband van 38 uur per week bedraagt 2500 euro. Slechts 3% is na 1,5 jaar na het afstuderen werkloos.

Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), gelieerd aan de Universiteit van Maastricht, heeft de arbeidsmarktprognose ‘goed’ voor pasafgestudeerde hbo-ICT’ers afgegeven. Wel is de conjunctuurgevoeligheid ‘erg hoog’ en zijn de uitwijkmogelijkheden naar andere beroepsgroepen ‘erg laag’. De uitwijkmogelijkheden naar andere sectoren zijn ‘volgens het ROA gemiddeld’.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!