Loopbaan

Carriere
Gefrustreerde student

Dit vinden studenten de slechtste universitaire ICT-studies voor 2023

Merendeel studies scoort lager dan 60 punten. 

© Shutterstock Shine Nucha
25 november 2022

Merendeel studies scoort lager dan 60 punten. 

Nederland kent tegenwoordig een ruim aanbod van universitaire ICT-studies. Maar echte uitblinkers zijn er weinig, menen studenten. Veel opleidingen krijgen slechts gemiddelde beoordelingen in de Keuzegids universiteiten 2023. Maar echt hele slechte cijfers zijn er niet.

De Keuzegids universiteiten 2023 groepeert de verschillende ICT-studies in twee categorieën: Wo-ICT en kunstmatige intelligentie. De categorie kunstmatige intelligentie spreekt voor zich: hierin vallen alle AI-gerelateerde studies. Wo-ICT is echter veel gevarieerder. Hieronder vallen de opleidingen informatica, technische informatica, informatiekunde en een aantal overige informatiestudies.

In beide categorieën zijn nauwelijks uitblinkers. Wo-ICT heeft wel twee topopleidingen - studies met een score van 75 punten of meer - namelijk informatiekunde aan de Open Universiteit en medische informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam, maar het merendeel scoort nog geen 60 punten. Slechts zeven van de achttien studies doen dat wel. En bij kunstmatige intelligentie geven studenten slechts drie van de acht studies 60 punten of meer.

Veel gemiddelden bij (technische) informatica

Technische informatica valt dit jaar in negatieve zin op. Bij deze opleiding leren studenten alles over het ontwerpen en bouwen van praktische toepassingen van informatica. Maar geen van de drie plekken waar je technische informatica kunt studeren weet 60 punten of meer te scoren. De laagste score is voor de Universiteit Twente en de TU Eindhoven, die beiden 54 punten op een schaal van 100 krijgen.

Studenten in Twente vinden de voorbereiding op de loopbaan wel goed en beoordelen de toetsing en sfeer als gemiddeld, maar hebben kritiek op de docenten en de inhoud van de opleiding. Bovendien blijkt het lastig om door te stromen naar het tweede jaar. In Eindhoven krijgen ook de docenten kritiek en lopen veel studenten studievertraging op, maar de rest scoort gemiddeld.

Ook de studie informatica krijgt op diverse plekken kritiek. Deze opleiding leert studenten alles over het ontwerpen, gebruiken en beveiligen van computersystemen en de hard- en software die daarbij komt kijken. Maar zeker aan de Universiteit Leiden in Den Haag (49 punten) gaat dat niet van een leien dakje. Studenten vinden de toetsing goed en docenten gemiddeld, maar klagen over de andere facetten van de studie. Zeker de inhoud krijgt enorm veel kritiek. 

WAAROP WORDEN OPLEIDINGEN BEOORDEELD?

De Keuzegids zet jaarlijks allerlei informatie over alle universitaire opleidingen in Nederland op een rij, met daarbij ook scores voor de verschillende studies. De oordelen van dit jaar zijn gebaseerd op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2022. Deze enquête is afgelopen jaar echter volledig herzien, waardoor er nieuwe thema's zijn samengesteld voor de studentoordelen in deze en toekomstige keuzegidsen. De oordelen in de Keuzegids universiteiten 2022 en latere edities kunnen daarom niet één-op-één vergeleken worden met de oordelen van vorig jaar en eerdere jaren.

De volledige methodiek en bronnenlijst van de Keuzegids universiteiten 2023 is te vinden op de website van Keuzegids

En ook aan de Vrije Universiteit gaat het lang niet altijd goed. De toetsing en voorbereiding op de loopbaan worden daar als gemiddeld gezien, maar de inhoud, docenten en sfeer is onder gemiddeld, vinden studenten. 

Informatiekunde en
gespecialiseerde studies
doen het beter

Het andere deel van de categorie Wo-ICT - namelijk informatiekunde en de overige informatiestudies - doen het wat beter. Bij de studie informatiekunde - die draait om het optimaal benutten van digitale mogelijkheden, voor zowel bedrijven als andere gebruikers - scoren slechts twee van de vier studies 60 punten of minder.

Bij de Universiteit van Amsterdam (51 punten) zijn studenten vooral kritisch over de inhoud, docenten en sfeer. Bij de Rijksuniversiteit Groningen (57 punten) ligt alleen de voorbereiding op de loopbaan onder vuur en vallen veel meer studenten dan gemiddeld na het eerste jaar uit. Maar hier zijn ook pluspunten te vinden, aldus studenten. De docenten en toetsing worden als bovengemiddeld gezien. 

Van de overige informatiestudies zijn van slechts twee locaties beoordelingen bekend, namelijk van business IT aan de Universiteit Twente en medische informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam. Deze beide locaties doen het juist goed volgens studenten, met scores van respectievelijk 60 en 86 punten. Twee andere studies - data science and society aan de Rijksuniversiteit Groningen en computational social science aan de Universiteit van Amsterdam - zijn nog zo nieuw dat daar nog geen beoordelingen van beschikbaar zijn.

Alleen maar gemiddelde scores bij AI

Bij de AI-studies scoort niemand hoger dan 60 punten. De opleiding is interdisciplinair en leert studenten zelflerende systemen, software en robots ontwikkelen en bouwen. 

Studenten hebben met name kritiek op de studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die slechts 40 punten krijgt. De inhoud wordt ver onder gemiddeld beoordeeld en ook op de docenten, voorbereiding op de loopbaan en sfeer is kritiek. Bovendien stromen minder studenten dan gemiddeld door naar het tweede jaar. 

Verder krijgt ook de studie cognitive science and AI van de Tilburg University (51 punten) kritiek. De inhoud en toetsing is volgens studenten ondermaats, al zijn de andere onderdelen van de opleiding wel gemiddeld. 

De slechtste elf

Deze tien universitaire ICT-studies worden door studenten als slechtste beoordeeld:

 • Universiteit Twente, technische informatica (54 punten)
 • TU Eindhoven, technische informatica (54 punten)
 • Rijksuniversiteit Groningen, informatica (54 punten)
 • Universiteit Leiden in Leiden, informatica (54 punten)
 • TU Eindhoven, data science (54 punten)
 • Universiteit van Amsterdam, informatica (54 punten)
 • Vrije Universiteit Amsterdam, informatica (51 punten)
 • Universiteit van Amsterdam, informatiekunde (51 punten)
 • Tilburg University, cognitive science and AI (51 punten)
 • Universiteit Leiden in Den haag, informatica en economie (49 punten)
 • Vrije Universiteit Amsterdam, kunstmatige intelligentie (40 punten)
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.