Loopbaan

Carriere
Gefrustreerde student

Dit vinden studenten de slechtste universitaire ICT-studies voor 2022

Vooral AI-opleidingen scoren matig. 

15 november 2021

Vooral AI-opleidingen scoren matig. 

Hoewel veel universitaire ICT-studies beter door studenten beoordeeld worden dan twee jaar geleden, zijn er een aantal die nog wat te wensen over laten. Zeker opleidingen kunstmatige intelligentie werden door studenten vaak matig beoordeeld, zo blijkt uit de Keuzegids universiteiten 2022.

De Keuzegids gebruikt voor de beoordelingen van de verschillende universitaire opleidingen de studiesuccescijfers en beoordelingen van studenten uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). De NSE werd in 2020 vanwege de pandemie niet uitgevoerd, dus alle oordelen worden vergeleken met die uit 2019. Veel opleidingen doen het sinds die tijd beter, maar een aantal scoren nog altijd matig. 

Derde van informatica-studies scoort matig

Nederland telt tegenwoordig negen universiteiten waar de opleiding informatica wordt aangeboden. Bij deze opleiding leer je alles over het ontwerpen, gebruiken en beveiligen van computersystemen, en over de hard- en software die daarbij horen. Drie van de opleidingen doen dat echter niet heel goed, vinden studenten. De studies aan de Vrije Universiteit en de Universiteit Leiden in Den Haag en Leiden scoren nog geen 55 punten op een schaal van 100.

Studenten beoordelen de studie aan de Universiteit Leiden in Den Haag het slechtste. Deze opleiding krijgt slechts 51 punten. Studenten klagen vooral over de inhoud van de opleiding, maar zijn ook kritisch op de sfeer, de voorbereiding op de loopbaan en de docenten. De toetsing vinden ze daarentegen juist wel weer beter dan gemiddeld. De locatie in Leiden scoort iets beter, namelijk 54 punten. Hier zijn studenten met name kritisch over de inhoud, de sfeer en de voorbereiding op de loopbaan. 

De Vrije Universiteit krijgt ook een score van 54 punten. En ook hier is veel kritiek op de inhoud en de sfeer. Daarnaast zijn studenten niet tevreden met de docenten. 

Technische informatica is uitdagend

Wie technische informatica studeert, leert vooral hoe praktische toepassingen van informatica ontworpen en gebouwd worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme software die efficiënt data verwerkt. Maar deze studies blijken best uitdagend: bij twee van de drie opleidingen hebben studenten moeite met het binnen vier jaar behalen van hun diploma.

De opleiding aan de Technische Universiteit Delft wordt door studenten het slechtste beoordeeld. Hoewel ze positiever dan gemiddeld zijn over de voorbereiding op de verdere loopbaan, krijgen alle andere onderdelen van de opleiding kritiek. De uiteindelijke score strandt dan ook bij 49 punten.

Maar ook de Universiteit Twente kan zijn studie technische informatica nog flink verbeteren. Ook hier zijn studenten tevreden met de voorbereiding op de loopbaan, maar vooral de docenten krijgen nog kritiek. De opleiding krijgt een score van 57.

Informatiekunde scoort uitstekend

De opleiding informatiekunde leert studenten alles over het optimaal benutten van de digitale mogelijkheden, zowel voor bedrijven als andere gebruikers. De studie focust zich op ICT, maar ook op bedrijfskunde, psychologie, communicatie en nieuwe media. 

Twee jaar terug scoorde slechts één van de drie opleidingen hoger dan 60 punten, namelijk de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels zijn er vier opleidingen in Nederland en ze scoren allemaal hoger dan 60 punten. Daarmee heeft deze opleiding dus een flinke verbeterslag doorgemaakt. 

Dat geldt overigens ook voor de twee overige studies die gerelateerd zijn aan informatiekunde. Zowel de opleiding medische informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam (89) als de studie business IT aan de Universiteit Twente (71) scoren veel beter dan in 2019.

Veel vertraging bij AI

Tot slot kunnen geïnteresseerden in ICT kiezen voor een universitaire studie kunstmatige intelligentie. Maar deze opleiding blijkt op veel plekken best uitdagend: van de acht onderwijsinstellingen die de studie aanbieden scoren slechts drie 60 punten of hoger. 

De slechtste scores zijn voor de Tilburg University en de Rijksuniversiteit Groningen, die beide 51 punten krijgen. In Tilburg zien studenten met name verbeterpunten wat betreft de inhoud en de toetsing. In Groningen scoort de opleiding op veel punten gemiddeld, behalve bij de voorbereiding op de loopbaan.

De Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en de Vrije Universiteit krijgen allemaal een scoren van 54. In Utrecht zijn studenten met name kritisch over de voorbereiding op de loopbaan en de inhoud, maar juist erg positief over de toetsing. De Vrije Universiteit krijgt vooral kritiek vanwege de inhoud. En aan de Radboud Universiteit blijken studenten ontzettend veel moeite te hebben met het  binnen vier jaar behalen van hun diploma.

Dit is de top 4 slechtste universitaire ICT-studies:

1. Technische Universiteit Delft (technische informatica)
2. Universiteit Leiden, Den Haag (informatica) 
2. Rijksuniversiteit Groningen (kunstmatige intelligentie)
2. Tilburg University (kunstmatige intelligentie)
3. Vrije Universiteit (kunstmatige intelligentie)
3. Radboud Universiteit (kunstmatige intelligentie)
3. Universiteit Utrecht (kunstmatige intelligentie)
3. Universiteit Leiden, Leiden (informatica)
3. Vrije Universiteit (informatica)
4. Universiteit Twente (technische informatica)

Alle andere onderwijsinstellingen scoorden voor hun studies 60 punten of hoger. 

4
Reacties
e.meijer 22 november 2021 11:06

@Tanja en @Mr. A.F. Le Gras:

Ik ben het eens dat het een goede suggestie is om ook alumni naar hun mening te vragen, gezien zij inderdaad nog weer een ander beeld kunnen hebben achteraf. Maar voor dit artikel baseren wij ons specifiek op de Keuzegids Universiteiten 2022, dat de Nationale Studenten Enquête gebruikt voor de beoordelingen. Er is wel een Nationale Alumni Enquête, maar die gaat dan weer veel minder over hoe zij het onderwijs dat ze ontvingen beoordelen. Die enquête gaat vooral over hoe ze het doen op de arbeidsmarkt na het afstuderen: https://www.vsnu.nl/nl_NL/nae.html

Overigens zeggen beoordelingen van studenten zeker wel wat. De hbo-ICT-opleiding aan HZ Middelburg scoorde een aantal jaar geleden extreem slecht onder studenten. Daar zijn ze juist met studenten in gesprek gegaan over het onderwijs en is een enorme verbeterslag gemaakt, met als resultaat dat ze nu één van de beste hbo-ICT-studies van Nederland zijn.
https://www.agconnect.nl/artikel/zo-maakte-hz-middelburg-zijn-ict-oplei…

Mr A.F. le Gras 20 november 2021 19:01

@Tanja
Bekende en makkelijke manier om kritiek naast je neer te leggen : diskwalificeer de kritiekgever (in casu de student) en klaar ben je. Misschien goed te weten dat Harvard grote waarde hecht aan de beoordeling van hun hoogleraren door studenten. Overigens, goede suggestie om ook alumni naar hun mening te vragen. Vraag is : waarom gebeurt dat dan niet ?

tanja 20 november 2021 13:37

Wat me opvalt dat vooral studenten de beoordeling doen, maar die staan pas aan het begin van de loopbaan. Ik zou liever horen van alumni, die al wat jaren in het werkveld aan de gang zijn geweest. Tijdens de studie zien studenten vaak genoeg het nut van vakken die concepten en constructen aanleren niet. Doen daarin ook niet hun best en zakken ervoor, vaak meermalen. Pas als ze een paar jaar werken, gaan ze hiervan het nut zien.
De meeste opleidingen zijn in gesprek met bedrijven over de inhoud van de opleiding, en stemmen daarop af. Hier wordt juist vaak gezegd: leer ze concepten en constructen, zodat ze met veranderingen mee kunnen gaan, focus niet op details van een specifieke taal bijvoorbeeld. Terwijl studenten vaak ontevreden zijn omdat niet alle fijne kneepjes van een taal worden onderwezen. Kortom: kan een student de opleiding wel op waarde schatten ... vooral tijdens de studie heb ik daar mijn twijfels over. Dit zorgt ervoor dat beoordelingen vaak meer 'populariteit' van de docenten en de opleiding toetst dan de inhoud. Ik vind het zorgelijk dat er zo veel waarde aan wordt gehecht.

Mr A.F. le Gras 15 november 2021 21:43

Best wel schokkend dat het merendeel van de Nederlandse Universiteiten met tenminste één ICT opleiding zo slecht scoort. Ook schokkend is de oorverdovende stilte vanuit vakkringen op zo'n bericht, niet in het minst omdat de ICT professie nogal eens de neiging heeft om andere professies de maat te nemen. Kennelijk is dat makkelijker dan kritiek in en op het eigen huis.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.