Loopbaan

Carriere
Slecht onderwijs

Dit vinden studenten de slechtste hbo-ICT-studies voor 2022

Vooral Hbo-ICT slecht beoordeeld, gespecialiseerde studies doen het beter. 

8 oktober 2021

Vooral Hbo-ICT slecht beoordeeld, gespecialiseerde studies doen het beter. 

Hoewel Nederland een hoop goede ICT-opleidingen op het hbo kent, zijn er ook een aantal die volgens studenten minder goed uit de bus komen. Dus wat zijn nu plekken waar het onderwijs nog wat te wensen overlaat? AG Connect zet ze op een rij.

De Keuzegids zet ieder jaar op een rij hoe studenten de opleidingen die ze volgen beoordelen. Veel opleidingen worden als positief beoordeeld, maar er blijven een aantal uitdagingen binnen het ICT-onderwijs op het hbo, blijkt uit de Keuzegids hbo 2022. Zo behalen veel studenten niet binnen vijf jaar hun diploma en zeker een kwart vindt dat ze niet goed voorbereid zijn op een baan.

Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen de opleidingen. Zo werden opleidingen aan de HAN en de HZ University of Applied Sciences in Middelburg zo goed beoordeeld dat ze door de Keuzegids als topopleiding zijn aangemerkt. Diverse andere opleidingen brengen het er een stuk slechter vanaf.

Kritiek op alles

Bijvoorbeeld de studie Hbo-ICT – waarmee studenten een brede basis krijgen, om zich vervolgens verder te specialiseren in bijvoorbeeld programmeren of security - aan de Hanzehogeschool in Groningen. Studenten hier zijn kritisch over vrijwel alle onderdelen van de studie: de inhoud, docenten, toetsing, voorbereiding op de loopbaan én de sfeer worden negatief beoordeeld. De opleiding krijgt dan ook een score van 26 op een schaal van 100, waarmee het de slechtst beoordeelde ICT-studie op het hbo is. Daarmee doet de opleiding het zelfs nog slechter dan twee jaar geleden, toen de Hanzehogeschool nog 34 punten kreeg van studenten.

En ook bij De Haagse Hogeschool in zowel Delft (34) als Den Haag (29) wordt de studie Hbo-ICT slecht beoordeeld. In Den Haag zijn studenten extreem negatief over de toetsing, maar ook de andere facetten van de studie kunnen niet op positieve beoordelingen rekenen. In Delft zijn studenten ietsje positiever, maar wordt nog steeds op eigenlijk alles kritiek gegeven.

Specialistische studies doen het beter

De Hbo-ICT-studies zijn echter niet de enige ICT-opleidingen met negatieve beoordelingen. Ook een aantal van de Informatica-studies – waar studenten van oudsher tot software engineer worden opgeleid – krijgen veel kritiek. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Hogeschool Rotterdam, waar de Informatica-opleiding slechts 37 punten krijgt. Studenten zijn hier alleen relatief positief over de voorbereiding op de loopbaan. Toch betekent dit wel dat de studie zich iets verbeterd heeft ten opzichte van twee jaar geleden. Toen kreeg de studie namelijk nog 28 punten.

Beoordeling opleidingen

De Keuzegids baseert de scores van de verschillende opleidingen op de Nationale Studenten Enquête, die jaarlijks wordt afgenomen bij studenten van vrijwel alle universiteiten en hogescholen, in opdracht van studiekeuze123.

De Nationale Studenten Enquête werd in 2020 vanwege de coronacrisis niet afgenomen onder studenten, waardoor de scores van dit jaar alleen vergeleken kunnen worden met die van 2019.

Naast de Hogeschool Rotterdam krijgt ook InHolland in Haarlem een negatieve beoordeling voor zijn Informatica-studie. Ook deze opleiding krijgt slechts 37 punten. En ook Technische Informatica wordt niet altijd goed beoordeeld: de studenten van deze opleiding bij InHolland in Alkmaar (43) en Saxion in Enschede (49) zijn erg kritisch.

Opvallend is dat de specialistische studies, zoals Business IT en management en Bio-informatica, het een stuk beter doen, wat studenten betreft. Alle drie de studies Bio-informatica scoren 63 punten of meer. Bij Business IT en management scoort alleen de Hogeschool Rotterdam 51 punten, de rest heeft een score van 60 of hoger.

Deze tien ICT-opleidingen krijgen de slechtste waarderingen van studenten:

 1. Hanzehogeschool Groningen (Hbo-ICT)
 2. Haagse Hogeschool Den Haag (Hbo-ICT)
 3. Haagse Hogeschool Delft (Hbo-ICT)
 4. Hogeschool van Amsterdam (Hbo-ICT)
 5. Hogeschool Rotterdam (Informatica)
 6. InHolland Haarlem (Informatica)
 7. Hogeschool Leiden (Informatica) (Gedeelde plaats met InHolland Alkmaar)
 8. InHolland Alkmaar (Technische Informatica) (Gedeelde plaats met Hogeschool Leiden)
 9. Haagse Hogeschool Zoetermeer (Hbo-ICT)

Op de tiende plaats staan in totaal vijf opleidingen met een score van 49. Het gaat om de Hbo-ICT-opleidingen aan NHL Stenden in Leeuwarden en Saxion in Enschede en Deventer, en om de studies Technische Informatica aan Saxion in Enschede en Avans in Breda.

Associate degree

Naast de reguliere hbo-opleidingen zijn er ook zogeheten associate degrees. Dit is een tweejarige opleiding aan een hogeschool waarbij het niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor in ligt. Hoewel er van veel van deze opleidingen geen studentoordelen beschikbaar zijn of de studentaantallen te klein zijn voor betrouwbare oordelen, zijn er van vijf ICT-studies wel beoordelingen beschikbaar. Zij scoorden als volgt:

 • Amersfoort HU, software development: 71
 • Almere Windesheim, software development: 69
 • Den Bosch Avans, Informatica: 57
 • Breda Avans, Informatica: 49
 • Heerlen Zuyd: 40
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.