Loopbaan

Carriere
onderwijs

Dit vinden studenten de beste universitaire ICT-studies voor 2022

Twee universiteiten bieden topopleidingen. 

11 november 2021

Twee universiteiten bieden topopleidingen. 

De kwaliteit van universitaire ICT-opleidingen in Nederland lijkt opnieuw gestegen. In 2019 scoorden acht opleidingen in de Keuzegids Universiteiten 60 punten of hoger op een schaal van 100, maar dit jaar zijn dat er maar liefst zestien. Twee studies kregen zelfs het predicaat 'topopleiding', wat betekent dat ze van studenten een score van 75 of hoger kregen. 

De Keuzegids beoordeelt ieder jaar de verschillende universitaire opleidingen op basis van studiesuccescijfers en beoordelingen van studenten uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). De NSE werd in 2020 als gevolg van de pandemie niet uitgevoerd, wat betekent dat alle oordelen van dit jaar vergeleken worden met die uit 2019. En daaruit blijkt dat veel opleidingen het in de afgelopen twee jaar veel beter zijn gaan doen.

Betere doorstroom bij informatica

Onder meer de studies Informatica - waar je alles leert over het ontwerpen, gebruiken en beveiligen van computersystemen en de hard- en software die daarbij horen - worden beter beoordeeld dan twee jaar geleden. Nederland telt inmiddels negen universiteiten die deze studies aanbieden, en in tegenstelling tot twee jaar eerder komen studenten nu gemiddeld of zelfs goed door het eerste jaar heen. Ook halen studenten vaker binnen vier jaar hun diploma, al lijkt dat bij de Radboud Universiteit in Nijmegen, De Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Eindhoven nog wel wat meer voeten in de aarde te hebben.

Studenten zijn het meest te spreken over de opleiding aan de Open Universiteit, die zelfs het predicaat 'topopleiding' krijgt. Studenten beoordelen alleen de sfeer als gemiddeld, maar op alle andere punten - de inhoud van de opleiding, de docenten, de toetsing en de voorbereiding op de loopbaan - scoort de opleiding bovengemiddeld. Daarmee krijgt de studie een score van 77 punten op een schaal van 100 toebedeeld. 

Daarnaast is er een aantal studies dat het significant beter doet dan twee jaar terug. De UU krijgt nu bijvoorbeeld een score van 63, tegenover 54 punten in 2019. Studenten zijn daar nu met name tevreden met de toetsing. Verder scoren de Technische Universiteit Eindhoven en de Rijksuniversiteit Groningen nu 60 punten, terwijl zij in 2019 nog op 54 en 51 punten bleven steken.

Technische informatica zakt weg

Waar de informatica-opleidingen het nu beter doen, krijgen twee van de drie studies technische informatica juist iets slechtere beoordelingen dan twee jaar terug. Deze opleidingen richten zich sterk op het ontwerpen en bouwen van praktische toepassingen van informatica, zoals slimme software die efficiënt data verwerkt en gebruiksvriendelijk is.

Alleen de Technische Universiteit Eindhoven doet het beter dan voorheen. Studenten zijn hier nergens negatief over en zelfs positiever dan gemiddeld over de voorbereiding op hun loopbaan. De studie behaalt daarmee een score van 63.

Topopleiding bij informatiekunde

Wie één van de vier opleidingen informatiekunde volgt, leert alles over het optimaal benutten van digitale mogelijkheden, voor zowel bedrijven als andere gebruikers. De studie focust zich dus niet alleen op ICT, maar ook op bedrijfskunde, psychologie, communicatie en nieuwe media. En dat doen de opleidingen goed: studenten geven ze allemaal een score van 60 of hoger, wat veel beter is dan twee jaar terug.

De hoogste score is voor de studie aan de Open Universiteit, die 71 punten krijgt. Studenten zijn hier over eigenlijk alles wel goed te spreken. De Rijksuniversiteit Groningen, die 69 punten krijgt, blinkt volgens studenten vooral uit in de toetsing. En ook de Universiteit Utrecht (63) en de Universiteit van Amsterdam (60) doen het dus goed.

Er zijn ook nog twee overige studies die gerelateerd zijn aan informatiekunde: medische informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam en business IT aan de Universiteit Twente. De studie aan de Universiteit van Amsterdam is de tweede ICT-topopleiding in de Keuzegids universiteiten 2022, met een score van maar liefst 89 punten. Alle onderdelen van deze studie worden goed beoordeeld, maar studenten zijn het meest enthousiast over de docenten, de toetsing, de voorbereiding op de loopbaan en de sfeer.

Stijgende lijn bij kunstmatige intelligentie

Geïnteresseerden in een studie kunstmatige intelligentie kunnen tegenwoordig bij acht universiteiten terecht, één meer dan in 2019. Deze nieuwe opleiding is de studie cognitive science and AI aan de Tilburg University, die van studenten nu 51 punten krijgt.

De best beoordeelde studies kunstmatige intelligentie worden nu aan de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Maastricht gegeven, die beide een score van 63 behalen. Studenten in Eindhoven zijn vooral positief over de sfeer en de inhoud, in Maastricht wordt vooral de voorbereiding op de loopbaan goed beoordeeld. 

Verder wordt ook de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam goed beoordeeld, met een score van 60. Studenten zijn daar alleen minder positief over docenten.

Dit is de top 5 beste universitaire ICT-opleidingen:

1. Universiteit van Amsterdam (medische informatiekunde)
2. Open Universiteit (informatica)
3. Radboud Universiteit (informatica) 
3. Open Universiteit (informatiekunde)
3. Universiteit Twente (business IT)
4. Rijksuniversiteit Groningen (informatiekunde)
5. Universiteit van Amsterdam (informatica)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.