Loopbaan

Carriere
Jonge vrouw volgt ICT-onderwijs

Dit vinden studenten de beste hbo-ICT-studies voor 2023

Twee studies benoemd tot topopleiding. 

13 oktober 2022

Twee studies benoemd tot topopleiding. 

Hbo-ICT-opleidingen blijven aan populariteit winnen: in 2021 nam de instroom van eerstejaars opnieuw toe. Goed nieuws, want ICT'ers zijn hard nodig. Wie de keuze voor dit vakgebied maakt, kan dus rekenen op goede baankansen en een leuk salaris. Maar waar kun je het beste heen als je een ICT-opleiding op het hbo wil volgen?

Het hbo kent grofweg vijf smaken wat betreft ICT-opleidingen: Hbo-ICT, informatica, technische informatica, business IT and management en bio-informatica. Alle studies geven een goed perspectief voor alumni, al hebben ze ook allemaal hun uitdagingen. Zo blijken veel studenten studievertraging op te lopen, signaleert de Keuzegids hbo 2023. Toch geven studenten veel opleidingen wel een goede score: maar liefst achttien opleidingen krijgen een score van 55 punten of meer op een schaal van 100. 

Topopleiding bij Hbo-ICT

Wie Hbo-ICT studeert, krijgt eerst een brede basis met daarna de mogelijkheid om zich verder te specialiseren. Studenten kunnen bijvoorbeeld kiezen voor software of web engineering, kunstmatige intelligentie, cybersecurity, data science of infrastructure engineering. Wat er precies aangeboden wordt, verschilt per opleiding. 

Van de studies Hbo-ICT scoren er dit jaar zeven 55 punten of meer. Eén opleiding - die van de Christelijke Hogeschool Ede - scoort zelfs 77 punten, waarmee de studie het predicaat 'topopleiding' krijgt. Studenten zijn buitengewoon positief over de docenten, de voorbereiding op de loopbaan en de sfeer op de opleiding. Maar ook over de inhoud en de toetsing zijn studenten erg te spreken. Minpunt is wel dat studenten moeite hebben om door het eerste jaar te komen: ze vallen vaker dan gemiddeld uit in het eerste jaar.

Waarop worden opleidingen beoordeeld?

De Keuzegids zet jaarlijks allerlei informatie over alle hbo-opleidingen in Nederland op een rij, met daarbij ook scores voor de verschillende studies. De oordelen van dit jaar zijn gebaseerd op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2022. Deze enquête is afgelopen jaar echter volledig herzien, waardoor er nieuwe thema's zijn samengesteld voor de studentoordelen in deze en toekomstige keuzegidsen. De oordelen in de Keuzegids hbo 2022 en latere edities kunnen daarom niet één-op-één vergeleken worden met de oordelen van vorig jaar en eerdere jaren.

De volledige methodiek en bronnenlijst van de Keuzegids hbo 2023 is te vinden op de website van Keuzegids

Naast de studie in Ede krijgen ook de HZ University of Applied Sciences in Middelburg en Windesheim in Zwolle goede beoordelingen. Beide opleidingen scoren 74 punten op een schaal van 100 en studenten hebben eigenlijk nergens kritiek op. Wel valt op dat studenten de sfeer van de studie in Middelburg als ver bovengemiddeld beoordelen, terwijl de inhoud slechts als gemiddeld gezien wordt. In Zwolle krijgt alles een bovengemiddelde beoordeling.

Topscore bij technische informatica

Wie liever op het raakvlak van hardware en software gaat zitten, kan de studie technische informatica gaan volgen. Maar ook bij deze studie blijkt het lastig om binnen de reguliere vier jaar een diploma te behalen. Alleen in Rotterdam lukt een gemiddeld aantal studenten dat, bij de andere instellingen komt studievertraging vaker voor.

Toch zit er wel een uitblinker onder de opleidingen technische informatica: de studie van Avans in Den Bosch krijgt een score van 80 punten en daarmee het predicaat 'topopleiding'. Studenten beoordelen de voorbereiding op de loopbaan hier als bovengemiddeld, de andere zaken - de inhoud, docenten, toetsing en sfeer - scoren zelfs ver bovengemiddeld. Wel geldt ook hier dat studenten vaker dan gemiddeld uitvallen in het eerste jaar. 

Opvallend is dat Avans in Den Bosch minder scoort op zijn opleiding informatica. De informatica-studie lijkt vrij veel op Hbo-ICT, maar leidt studenten van oudsher vooral op tot software engineer. Studenten krijgen dan ook een iets minder breed pakket uit specialisaties om uit te kiezen. De studie van Avans in Den Bosch scoort 71 punten, waarmee het wel bovenaan de lijst van informatica-studies bestaat. Studenten beoordelen alle onderdelen dan ook als bovengemiddeld, maar zijn iets minder enthousiast dan over de studie technische informatica. 

Weinig kritiek op gespecialiseerde studies

Studenten kunnen tot slot kiezen voor twee wat gespecialiseerdere opleidingen: business IT and management en bio-informatica. Business IT and management leert studenten hoe IT ingezet kan worden om bedrijfsprocessen in kaart te brengen, te ondersteunen en te optimaliseren. Bij bio-informatica wordt met name gewerkt met biologische en medische data.

Slechts twee van de zeven studies die studentoordelen ontvingen krijgen onvoldoendes, de rest krijgt allemaal 66 punten of meer. De hoogst scorende opleiding is de studie business IT and management van Avans in Breda. Deze studie krijgt een score van 74 punten en studenten hebben eigenlijk nergens kritiek op.

Bij bio-informatica krijgt de HAN in Nijmegen de hoogste score, namelijk 71 punten. Studenten zijn buitengewoon enthousiast over de inhoud, docenten en toetsing, maar ook goed te spreken over de voorbereiding op de loopbaan en de sfeer. 

Dit zijn volgens studenten de negen beste ICT-opleidingen binnen het hbo:

 • Den Bosch Avans, Technische informatica (80 punten)
 • Christelijke Hogeschool Ede, Hbo-ICT (77 punten)
 • Middelburg HZ, Hbo-ICT (74 punten)
 • Zwolle Windesheim, Hbo-ICT (74 punten)
 • Breda Avans, Business IT and management (74 punten)
 • Den Bosch Avans, Informatica (71 punten)
 • Nijmegen HAN, Bio-informatica (71 punten)
 • Tilburg Fontys, Hbo-ICT (69 punten)
 • Groningen Hanze, Bio-informatica (68 punten)
Associate degrees

Naast de reguliere hbo-studies zijn er ook nog associate degrees. Dit is een tweejarige opleiding aan een hogeschool, waarbij het niveau tussen mbo 4 en hbo-bachelor in ligt. Helaas zijn van veel studies geen studentoordelen bekend, bijvoorbeeld omdat de studentaantallen te klein zijn voor betrouwbare oordelen. Van acht van de studies zijn wel oordelen bekend. Eén daarvan - Enschede Saxion, waar software development gegeven wordt - krijgt zelfs het predicaat 'topopleiding'.

De studentoordelen zijn als volgt:

 • Enschede Saxion, Software development (85 punten)
 • Almere Windesheim, Software development (69 punten)
 • Den Bosch Avans, Informatica (66 punten)
 • Amsterfoort HU, Software development (63 punten)
 • Breda Avans, Informatica (63 punten)
 • Roosendaal Ad-academie, Informatica (63 punten)
 • Amsterdam HvA, Cybersecurity (60 punten)
 • Heerlen Zuyd, ICT (43 punten)
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.