Loopbaan

Carriere
onderwijs

Dit vinden studenten de beste hbo-ICT-studies voor 2022

Alleen HZ University of Applied Sciences en HAN krijgen stempel topopleiding.

7 oktober 2021

Alleen HZ University of Applied Sciences en HAN krijgen stempel topopleiding.

Wie ICT studeert aan het hbo, kan na zijn opleiding rekenen op goede baankansen, een mooi salaris en natuurlijk een leuk beroep. Maar waar kun je nu het beste heen als je zo’n opleiding wil volgen? De Keuzegids zet ieder jaar op een rij welke scholen het volgens studenten en experts goed doen, en welke juist niet. AG Connect zet op een rij welke studies als beste uit de bus komen.

Wie op het hbo een ICT-opleiding wil volgen, kan verschillende richtingen uit. Zo is er de traditionele hbo-ICT-studie, waar aan het begin een brede basis gegeven wordt aan de hand van vakken als programmeren, databases, security en infrastructuur. Na die start kunnen studenten zelf kiezen waar ze zich in specialiseren.

Studenten zijn echter wat minder positief over deze studies dan twee jaar geleden, blijkt uit de Keuzegids hbo 2022. Dit jaar krijgt slechts één hbo-ICT-opleiding het predicaat ‘topopleiding’, terwijl dat er vorig jaar nog twee waren. Een studie wordt als topopleiding bestempeld als ze op basis van studentoordelen en de prestaties een score van minstens 75 punten op een schaal van 100 krijgen. Of de negatievere beoordeling te maken heeft met de coronacrisis en het online onderwijs, zegt de Keuzegids niet.

Over de enige hbo-ICT-opleiding die wél het predicaat topopleiding krijgt – de HZ University of Applied Sciences in Middelburg (Middelburg HZ) – zijn studenten juist veel positiever dan twee jaar terug. De opleiding krijgt nu 80 punten, tegenover een score van 30 punten twee jaar terug. Waar studenten destijds alleen maar kritisch waren, hebben ze nu helemaal niets op de opleiding aan te merken. Enig minpuntje zit in de prestaties: veel studenten hebben na vijf jaar nog geen diploma.

Studenten zijn verder goed te spreken over Christelijke Hogeschool Ede (74) en Zwolle Windesheim (71). Laatstgenoemde doet het echter wel slechter dan twee jaar terug, toen de studie nog een score van 78 kreeg en daarmee als topopleiding werd aangemerkt.

Ook mindere scores bij
(Technische) Informatica

Ook over andere opleidingen zijn studenten minder positief dan twee jaar terug. Zo krijgt geen enkele studie (Technische) Informatica nu het predicaat ‘topopleiding’, terwijl dat in 2019 bij drie opleidingen nog wel het geval was.

De studie Informatica lijkt vrij veel op hbo-ICT, al worden studenten van oudsher vooral opgeleid tot software engineer. Studenten vinden – net als in 2019 – dat Den Bosch Avans de beste Informatica-studie aanbiedt. De opleiding krijgt een score van 71, tegenover 86 in 2019. Echte kritiek lijken ze echter niet te hebben. Verder scoren ook Breda Avans (69) en Venlo Fontys (60) goed.

Bij de studie Technische Informatica – dat op het raakvlak van hardware en software zit – zijn studenten ook erg te spreken over Den Bosch Avans. Ook deze studie krijgt namelijk een score van 71. De studie krijgt met name lof voor de inhoud, de docenten en de sfeer, maar de voorbereiding op de loopbaan is in de afgelopen twee jaar wat minder geworden, vinden studenten. Opvallend is dat dit de enige studie is die een hogere score dan 60 krijgt: de andere studies krijgen een score van 51 of lager.

Beoordeling opleidingen

De Keuzegids baseert de scores van de verschillende opleidingen op de Nationale Studenten Enquête, die jaarlijks wordt afgenomen bij studenten van vrijwel alle universiteiten en hogescholen, in opdracht van studiekeuze123.

De Nationale Studenten Enquête werd in 2020 vanwege de coronacrisis niet afgenomen onder studenten, waardoor de scores van dit jaar alleen vergeleken kunnen worden met die van 2019.

HAN goed beoordeeld

Binnen de ICT-studies op het hbo zitten ook een aantal meer gespecialiseerde opleidingen. Bij de studie Business IT en management leren studenten hoe IT ingezet kan worden om bedrijfsprocessen te ondersteunen en te optimaliseren. Daarnaast is er de opleiding Bio-informatica, waar studenten vooral aan de slag gaan met grote hoeveelheden biologische en medische data.

Vrijwel alle opleidingsinstituten die deze studies aanbieden krijgen goede beoordelingen van studenten. De Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN) in Nijmegen springt er met zijn studie Bio-informatica echter het meeste uit: de opleiding krijgt een score van 80 en is daarmee een topopleiding, aldus de Keuzegids. Verder zijn studenten erg te spreken over Business IT en management bij Breda Avans (69) en Bio-informatica bij de Hanzehogeschool in Groningen (66).

Dit zijn de tien beste ICT-opleidingen binnen het hbo:

 1. Middelburg HZ (Hbo-ICT)
 2. Nijmegen HAN (Bio-informatica)
 3. Christelijke Hogeschool Ede (Hbo-ICT)
 4. Den Bosch Avans (Informatica)
 5. Den Bosch Avans (Technische Informatica)
 6. Zwolle Windesheim (Hbo-ICT)
 7. Breda Avans (Informatica)
 8. Breda Avans (Business IT en management)
 9. Groningen Hanze (Bio-informatica)
 10. Tilburg Fontys (Hbo-ICT)
Associate degree

Naast de reguliere hbo-opleidingen zijn er ook zogeheten associate degrees. Dit is een tweejarige opleiding aan een hogeschool waarbij het niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor in ligt. Hoewel er van veel van deze opleidingen geen studentoordelen beschikbaar zijn of de studentaantallen te klein zijn voor betrouwbare oordelen, zijn er van vijf ICT-studies wel beoordelingen beschikbaar. Zij scoorden als volgt:

 • Amersfoort HU, software development: 71
 • Almere Windesheim, software development: 69
 • Den Bosch Avans, Informatica: 57
 • Breda Avans, Informatica: 49
 • Heerlen Zuyd: 40
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.