Beheer

Security
IoT

Dit doet de Europese Commissie voor betere IoT-beveiliging

Ook Agentschap Telecom maakt zich hard voor betere beveiliging IoT-apparatuur.

22 oktober 2019

Het Agentschap Telecom vindt dat er snel een keurmerk voor Internet of Things (IoT) -apparaten moet komen, om zo de beveiliging van de apparaten te garanderen. Het kabinet liet vorig jaar al weten het hiermee eens te zijn, en hiervoor samen te werken met de Europese Unie. Helaas laat dat keurmerk nog op zich wachten. Maar de Europese Commissie is wel diverse initiatieven gestart.

De Europese Unie en de Commissie lijken net als het kabinet en het Agentschap Telecom in te zien dat er nog flink wat schort aan de beveiliging van IoT-apparaten. Er zijn namelijk diverse initiatieven gestart om die beveiliging op te schroeven. Zo heeft de European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) een rapport gemaakt met daarin de basisaanbevelingen voor IoT-beveiliging.

'IoT krijgt prioriteit'

Niet alleen zijn er richtlijnen, maar er wordt ook gewerkt aan een framework voor het certificeren van technische producten, processen en diensten. De ontwikkeling van dat framework is onderdeel van de Cybersecurity Act, die in juni van kracht werd binnen de Europese Unie. 

Het framework maakt het mogelijk om op maat gemaakte en risico-gebaseerde certificeringsregelingen op te stellen. Daarin wordt onder meer bepaald aan welke eisen een product of dienst moet doen. Bovendien kan een certificaat aangeven welke risico’s er aan een product kleven, die in drie betrouwbaarheidsniveaus worden vastgelegd. Die niveaus zijn 'basis', 'substantieel' en 'hoog'.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!