Beheer

Security
Dutch digital diplomacy camp

'Diplomaten Brussel jarenlang gehackt'

Uit de berichten blijkt bezorgdheid over Trump, Rusland en Iran.

19 december 2018

Uit de berichten blijkt bezorgdheid over Trump, Rusland en Iran.

Hackers hebben jarenlang het diplomatieke mailverkeer in Brussel geïnfiltreerd.

Dat meldde The New York Times op basis van informatie van de ontdekker, het bedrijf Area 1.

De computerinbrekers verzamelden drie jaar lang duizenden mails waarin diplomaten onder andere hun bezorgdheid uitspraken over de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook wordt duidelijk uit de berichten hoe de diplomaten worstelen met de omgang met China en Rusland en zijn er zorgen dat Iran zijn eigen nucleaire programma opzet. De hackers gebruikten technieken die ook lange tijd werden gebruikt door een Chinese elite-eenheid.

De verworven informatie werd van het afgeschermde netwerk naar een open site gekopieerd. Area 1 bracht meer dan 1100 mails bijeen en gaf die ter inzage aan de Amerikaanse krant.

Pesterijen van de Verenigde Staten

In het materiaal zitten veel berichten over de aanloop naar de bezetting van de Krim door Rusland. Maar er staan ook uitspraken in van de Chinese president Xi tijdens een besloten bijeenkomst met diplomaten waarin Xi aangeeft niet te zullen zwichten voor de pesterijen van de Verenigde Staten ook al zou die houding leiden tot een handelsoorlog die iedereen schaadt.

Volgens Area 1 wisten de hackers ook de netwerken van de Verenigde Naties binnen te dringen en van diverse ministeries van Buitenlandse zaken van verschillende landen. Zo lijken de hackers uit het materiaal van de Verenigde Naties vooral aandacht te hebben voor een periode van enkele maanden in 2016 toen Noord-Korea een aantal raketten aan het testen was.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.