Innovatie & Strategie

Blockchain
Blockchain

Diploma-blockchain DUO staat nog voor praktische uitdagingen

EU wil volgend jaar al diploma-blockchain testen.

© CC0 - Public Domain
10 september 2019

EU wil volgend jaar al diploma-blockchain testen.

Als een Nederlandse student in bijvoorbeeld Singapore verder wil studeren, moet hij of zij eerder behaalde diploma’s opsturen. Maar hoe kan de buitenlandse instelling met zekerheid vaststellen dat het diploma echt is? DUO en de Dutch Blockchain Coalition werken aan een systeem dat hierbij kan helpen.

DUO en de Dutch Blockchain Coalition werken sinds vorig jaar aan een systeem dat diploma’s opslaat om die dan veilig internationaal te delen. De diploma’s zijn geverifieerd, waardoor buitenlandse onderwijsinstellingen zeker weten dat ze echt zijn. Voor dit systeem wordt blockchain gebruikt. “Dat introduceert een vertrouwenscomponent”, vertelt Marloes Plomp van de Dutch Blockchain Coalition. Blockchain is een gedistribueerde database, waar alle transacties - in dit geval diploma’s - van deelnemende partijen in staan.

Iedere transactie wordt met behulp van een consensusprotocol geverifieerd. Daarbij wordt gegarandeerd dat de transactie voldoet aan alle vooraf gedefinieerde regels. Het is dus mogelijk om vooraf te bepalen wat de vereisten zijn van een diploma, om zo de echtheid vast te stellen. Wordt een nieuw diploma in het systeem toegevoegd, dan wordt gecontroleerd of aan die vereisten is voldaan. Op die manier kan gegarandeerd worden dat het diploma echt is.

Ook Europa-breed

Op dit moment wordt er gewerkt aan de praktische uitdagingen van het systeem. “We zijn nu aan het uitzoeken met welke spelers er afspraken gemaakt moeten worden”, vertelt Plomp aan AG Connect. Het gaat daarbij niet alleen om de systemen van de meewerkende universiteiten, maar ook om systemen op Europees niveau.

De bedoeling is namelijk dat de oplossing niet alleen voor Nederland werkt, maar ook Europa-breed. “Landen moeten een oplossing krijgen waar ze hun eigen systeem aan kunnen koppelen. Dan hoeven landen zelf weinig te veranderen aan hun processen, maar hebben we wel iets wat op EU-niveau te gebruiken is.”

In Nederland worden diploma’s al op één centrale plek verzameld, namelijk bij DUO. “Hier is het dus eenvoudig om een koppeling te maken”, legt Plomp uit. “Maar in het buitenland gebruiken ze vaak meerdere systemen voor diploma’s, bijvoorbeeld voor iedere universiteit of hogeschool één. We zoeken nu uit hoe we die koppelingen kunnen maken.”

De eerste tests komen eraan

Maar ook voor Nederland zijn er nog wat praktische uitdagingen. Aan welke standaarden moeten diploma’s bijvoorbeeld voldoen? Hoe praten de verschillende systemen met elkaar? En hoe kun je ervoor zorgen dat het systeem voldoet aan de Europese privacywetgeving AVG? “Dat zijn vragen die we nog moeten beantwoorden.”

Technisch gezien is het systeem al wel klaar. “Dat ligt nu op de plank, voor als de praktische punten aangepakt zijn”, aldus Plomp. Diverse andere landen, zoals Singapore en Dubai, hebben al eerste tests uitgevoerd met een eigen systeem.

“Binnen de EU willen we volgend jaar wat gaan testen”, vertelt Plomp. Mocht dat lukken, dan doet Nederland ook mee. “Maar dat is dan slechts een eerste test.” Wanneer het systeem helemaal klaar is voor gebruik, durft zij nog niet te zeggen.

Niet het enige project

Het systeem voor diploma’s is niet de enige toepassing van blockchain die DUO bekijkt, vertelt woordvoerder Martijn Grimmius van DUO. “DUO onderzoekt hoe blockchain van toepassing kan zijn op allerlei use cases. Maar dat zit allemaal nog in een onderzoeksfase en er is nog niets concreet.”

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Lezer#7230 Leether 15 september 2019 19:05

Het blijkt duidelijk erg moeilijk voor de harde kern van blockchain gelovigen om onder ogen te zien dat blockchain dan weliswaar echt bestaat maar wel met heel wat minder potentieel dan de afgelopen jaren door hen met zoveel verve is uitgedragen. Laatste vondst is kennelijk om geverifieerde blockchaindiploma’s die voldoen aan alle vooraf gedefinieerde regels (door wie ook al weer ?) op te slaan in een door DUO en de Dutch Blockchain Coalition bedachte blockchain. Misschien is het echter wel zo verstandig om nu eerst maar eens rustig het in juli afgekomen rapport “Blockchain en het recht” van Tilburg University te bestuderen alvorens met dergelijke naar het zich inmiddels laat aanzien tamelijk onzinnig acties de publiciteit te blijven zoeken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.