Beheer

Netwerken
Cybercrime

DINL laakt houding van Justitie bij Cybercrime

cybercrime speuren © CC0 Pixabay,  Geralt
23 januari 2015
De stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is niet te spreken over de houding van het ministerie van Justitie. De woorden zijn er wel, maar de daden ontbreken ten enen male.

DINL is de spreekbuis van bedrijven in de internetsector in Nederland. "De aandacht voor het thema cybercrime bij het ministerie neemt toe, en dat is te prijzen" zegt Michiel Steltman, directeur van DINL. "maar we maken ons zorgen over de praktische invulling van het beleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie bij de aanpak van cybercrime"

Nauwelijks toeschietelijk

De sector heeft verschillende voorstellen gedaan om cybercrime in samenwerking met het ministerie aan te pakken. Waaronder een voorstel om jihadistische uitingen op internet sneller te kunnen verwijderen. Maar aangedragen ideeën vonden geen weerklank bij het ministerie. "Het ministerie toont echter weinig belangstelling voor de uitgestoken hand. Er is onvoldoende oog voor het economisch belang en de bescherming van privacy”, aldus DINL.

Volkomen genegeerd

De minister negeert de uitspraak van het Europese Hof en de Raad van State die de bewaarplicht onrechtmatig hebben verklaard. Ook heeft hij geen oog voor duidelijke signalen uit de hele internetsector over de schadelijke effecten van het zogenaamde terughackvoorstel. DINL is duidelijk in zijn stellingname: "Hij heeft geen interesse in de door coalitiepartner PvdA aangedragen, en naar onze mening hoogstnoodzakelijke modernisering van wettelijke kaders."

Eigen strategie volgen

DINL roept de minister op om zich beter te houden aan zijn eigen Cyber Security Strategie, en het advies van zijn Cyber Security Raad te volgen. Die adviseert om problemen in de online economie aan te pakken door een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven en andere stakeholders. "Onze wens is een intensieve samenwerking, op basis van een geschikt wettelijk kader voor het internet. De minister moet samenwerking niet alleen met de mond belijden maar actief stimuleren", zegt de stichting.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.