Management

Infrastructuur
Alliander monteur met Hololens

Digitalisering stroomnet stokt door personeelstekort

Problemen verwacht door uitblijven slim energienet.

Alliander monteur met Hololens © Alliander
17 oktober 2018

Problemen verwacht door uitblijven slim energienet.

Het aanbrengen van sensoren in het energienet en het plaatsen van slimme meters is essentieel voor de 'vergroening' van de energienetten. Maar er is een nijpend tekort aan mensen die de apparatuur kunnen plaatsen.

Alle netbeheerders kampen met dit personeelstekort, blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad. Geplande investeringen worden met tientallen miljoenen teruggeschroefd. Het probleem volgt uit een combinatie van ontwikkelingen. De economie trok aan, de woningbouw ging in een hogere versnelling en de netbeheerders startten allemaal met de digitalisering van hun netten. Ook werden in hoog tempo zonneweides aangelegd omdat daar voor slechts korte tijd subsidies beschikbaar waren.

De behoefte aan installateurs is daardoor geëxplodeerd en daarbij komt dat de opleidingen niet hun maximale capaciteit aan studenten afleveren.

Big data analyse noodzakelijk

De digitalisering van de netwerken is cruciaal. Door de toename van alternatieve, maar minder leveringszekere energiebronnen als zonnepanelen en windmolens is een beter inzicht nodig in de vraag en het aanbod van energie. Big data analyse levert dat inzicht, maar de data moeten komen van de sensoren en slimme meters in het netwerk.

De energiebedrijven gaan er pragmatisch mee om. De minder noodzakelijke klussen blijven liggen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.