Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Robot

Digitale werknemers worden steeds menselijker

Nieuwe digitale werknemers leren, werken en reageren net als mensen.

8 mei 2020

De digitale werknemer rukt op. Marktonderzoeker IDC verwacht zelfs dat de bijdrage van digitale werknemers tegen 2021 met 35 procent is toegenomen, nu steeds meer taken worden geautomatiseerd of aangevuld met bijvoorbeeld robotic process automation (RPA). Opvallend is dat die software ook steeds vaker een menselijk randje krijgt.

De mens automatiseert al decennia lang zijn werk. Het idee is dat robots, software en andere vormen van technologie de saaie, herhalende klusjes doen, terwijl de mens zich stort op interessanter werk.

“Het werk verdwijnt daardoor niet, maar wordt kwalitatief hoger”, stelt Ben Rogmans. Rogmans is directeur van platform arbeidsmarktkansen.nl en auteur van het boek Geen Paniek!, over de toekomst van economie en de arbeidsmarkt . “Ik zag ooit een bureau waar ze 70 procent van de klantvragen lieten beantwoorden door een chatbot. Dat waren vaak simpele dingen. Het werk dat voor mensen overbleef, werd spannender, want ze krijgen nooit meer ‘gewone’ vragen.”

Waar de software vroeger toch nog wel ver van de mens afstond, lijkt er nu meer aandacht te komen voor het menselijke aspect. We spreken niet meer over automatisering, maar over ‘digitale werknemers’. Programma’s krijgen vaker een menselijke naam en soms zelfs een complete persoonlijkheid. Maar er wordt ook gekeken naar de voordelen die de mens heeft ten opzichte van een programma. Denk aan de manier van leren en de mogelijkheid om context en emotie te begrijpen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!