Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale veiligheid geen topprioriteit voor HR-medewerkers

Hoewel HR-medewerkers doorgaans verantwoordelijk zijn voor gevoelige data als personeelsgegevens, is digitale veiligheid vaak geen prioriteit voor hen. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder ruim 2.000 HR-professionals. Slechts 12% zegt dat dataveiligheid een prioriteit voor hen is.
Cybersecurity
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Digitale veiligheid blijkt de afgelopen jaren steeds vaker laag op het prioriteitenlijstje te staan, aldus het onderzoek. Alleen in 2018 stond het thema bovenaan de prioriteitenlijst. In dit jaar werd ook de privacywetgeving AVG geïntroduceerd, wat mogelijk voor meer aandacht voor het onderwerp zorgde. In de jaren daarna kwam digitale veiligheid nooit meer boven de tiende plek op het prioriteitenlijstje uit.

In 2021 stond het thema ondanks de pandemie en de daarbij horende versnelde digitalisering van HR-processen op de elfde plaats op het prioriteitenlijstje. "Toen een groot deel van Nederland opeens thuis is gaan werken, hadden wij gedacht en misschien ook gehoopt dat men zich automatisch op deze belangrijke topics zou storten, maar het lijkt haast iets waar ze hun vingers niet aan willen branden", zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot.

Wel zorgen om veiligheid

Toch is digitale veiligheid voor 47% van de HR-verantwoordelijken wel een punt van zorg, aldus het onderzoek. Alleen over de psychische gevolgen van het thuiswerken (60%) en het verloop van economische omstandigheden (47%) maken meer HR-verantwoordelijken zich nu meer zorgen. 

Van der Spek wijst erop dat digitale veiligheid ook voor HR-verantwoordelijken een belangrijk onderwerp is. "Gegeven het feit dat het niet alleen een kwestie is van juiste techniek, maar ook van verantwoord gedrag is het zeker voor HR-professionals een relevant thema. Daarnaast is personeelsinformatie natuurlijk privacygevoelig. Ik had dan ook een toename van de prioriteit van het thema privacy en dataveiligheid verwacht."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in