Loopbaan

Carriere
Tiener achter laptop

Digitale vaardigheden Nederlandse jongeren behoren tot Europese top

Jongeren worden steeds vaardiger in gebruik computers en software. 

© 0CC - Pixabay Pexels
26 maart 2020

Jongeren worden steeds vaardiger in gebruik computers en software. 

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn vaardiger geworden in het gebruik van computers en software, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Ten opzichte van 2015 is er een flinke stijging te zien in het aandeel jongeren dat meer dan de basisvaardigheden beheerst. In 2019 was dat een aandeel van 72 procent, waar dat vier jaar geleden nog 63 procent was. Hiermee behoren ze tot de kopgroep van Europa.

De Nederlandse jongeren staan nu net onder Kroatië in de top van Europese landen. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes digitaal vaardig: 71 procent van de jongens en 72 procent van de meisjes heeft meer dan de basisvaardigheden. 

Hoe digitaal vaardig een jongere is, meet het CBS aan de hand van vier deelgebieden. Deelgebieden bestaan uit communicatie, informatie, computers/online diensten en software. "Als iemand op alle vier de gebieden meer dan basis kennis/vaardigheid heeft dan telt deze in de totaal score ook mee als meer kennis/vaardigheid dan het basisniveau. Op het moment dat iemand bijvoorbeeld maar op drie van de vier gebieden meer dan de basisvaardigheid heeft, telt deze persoon niet mee in de totaalscore", legt het CBS uit. Op elk deelgebied is het aandeel jongeren dat meer dan de basisvaardigheden beheerst boven de 80 procent.

Op het deelgebied communicatie blinken jongeren echt uit. In 2019 beheerste 94 procent meer dan de basisvaardigheden op het gebied van communicatie. Het gaat dan om vaardigheden zoals e-mailen, bellen via internet, sociale netwerken gebruiken en het uploaden van zelfgemaakte foto’s, video’s en ook software. Beheers je meer dan één van deze vaardigheden, dan beschik je over meer dan de basisvaardigheden. 

25-plussers ook steeds bekender met internet

Tegelijkertijd is het gebruik van het internet gestegen. In 2019 bestond het aandeel jongeren tussen de 12 en 25 jaar dat elke dag gebruik maakte van het internet uit 96 procent, drie procent meer dan in 2015. Hoewel de groep jongeren over het algemeen veel vaardiger zijn in het gebruik van internet en computers, is er wel een grote ontwikkeling te zien onder 25-plussers. Waar vier jaar geleden nog net 34 procent van de 25-plussers meer dan de basisvaardigheden beheerste, is dit aandeel in 41 procent in 2019. 

In de groep 12- tot en met 25-jarigen is ook onderling een verschil te zien. Van de jongeren, 12- tot 18-jarigen, beheerst 62 procent meer dan de basisvaardigheden, waar dit voor de songvolwassenen, 18- tot 25-jarigen, 79 procent is. Het grootste verschil is te zien in het deelgebieden informatie en computers/online diensten. 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.