Loopbaan

Carriere
studeren

Digitale transitie vraagt om reset van rollen

Opleiders storten zich op advisering over opleidingspaden.

© CCO / Pixabay Jarmoluk
10 april 2019

Veel bedrijven zitten volop in de digitale transitie, waardoor de eisen aan IT’ers continu veranderen. Eigenlijk moeten we ook niet langer spreken over IT-functies, maar over rollen en competenties. Zeker in de ICT is er sprake van een continue stapeling van kennis – al dan niet via opleidingen verkregen – om steeds optimaal gebruik te kunnen maken van nieuwe technologische mogelijkheden. Voor zowel de organisatie als IT’ers is het inkopen van trainingen hierdoor een flinke uitdaging. Want zorgt die ene training nu voor de gewenste groei? En draagt het bij aan het doel dat de organisatie voor ogen heeft? Opleiders storten zich om deze reden dan ook steeds vaker op advisering over opleidingspaden.

Volgens Bastiaan Janssen van IT-opleider Vijfhart zullen de opleiders zoals we die nu kennen in de toekomst niet meer bestaan. “Door de digitale transitie verandert niet alleen de organisatie, maar ook de rol van de opleider. Dat is een van de voornaamste redenen dat wij ons blijven ontwikkelen naar zoals wij dat noemen groeipartners. Doordat één afzonderlijke training vaak niet in zijn totaliteit bijdraagt aan het doel dat de organisatie voor ogen heeft, helpen wij graag meedenken in dat proces.”

Voor de individuele trajecten werkt Vijfhart met ‘groeiprofielen’, waarin de opleider functies beoordeelt op de onderdelen missie, verantwoordelijkheden, taken en het e-Competence Framework (e-CF), een Europese standaard voor het in kaart brengen van e-competenties. Hieruit volgt een advies op basis van ontwikkeling, dat niet alleen bestaat uit een pakket van trainingen. “Wanneer het in jouw functie een competentie is dat je regelmatig nieuwe frisse ideeën inbrengt, dan is het goed om bij te blijven in je vakgebied door bijvoorbeeld blogs te lezen en events bij te wonen”, aldus Janssen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!