Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale raadsvergadering moet permanent mogelijk worden

Het moet permanent mogelijk worden dat gemeenteraden, provinciale staten en algemene besturen van waterschappen digitaal vergaderen en digitaal besluiten maken. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt daarom aan permanente regeling voor de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming. Tot dat mogelijk is wordt de tijdelijke wet telkens met twee maanden verlengd.
gemeenteraad
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Volgens de minister biedt digitaal vergaderen veel voordelen, zoals efficiëntie, toegankelijkheid en inclusiviteit. “Bijvoorbeeld de gemakkelijkere organisatie en het snellere verloop van informerende vergaderingen of door vergaderingen te houden waarin enkel hamerstukken vastgesteld dienen te worden”, schrijft Ollongren. De nieuwssite van BZK vult aan: “Een voordeel is ook dat het raadslidmaatschap toegankelijker en inclusiever kan worden doordat er meer mogelijkheden bestaan voor mensen met een beperking om deel te nemen.”

Hybride vergaderingen

Maar digitaal vergaderen is niet in alle gevallen een oplossing. De behoefte blijft bestaan voor grote politieke debatten en belangrijke onderwerpen om toch fysiek bij elkaar te komen. Ollongren: “Als element van de beraadslaging is het in dergelijke gevallen van belang elkaar in de ogen te kunnen kijken en omgevingsfactoren als lichaamstaal te kunnen duiden. Een niet te onderschatten deel van het raadswerk zit ook in het informele contact tussen raadsleden, bijvoorbeeld in de tijd dat een vergadering tijdelijk geschorst is.” De minister noemt digitale beraadslaging en besluitvorming daarom een aanvulling op de fysieke beraadslaging en besluitvorming.

Daarom worden er nu vier verkenningen uitgevoerd, onder andere naar de mogelijkheden van hybride vergaderingen. De verkenningen moeten voor de zomer zijn afgerond. Dan zal er ook een eerste schets van de permanente regeling kunnen worden gegeven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in