Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Digitale raadsvergadering moet permanent mogelijk worden

Digitale raadsvergadering moet permanent mogelijk worden

Demissionair minister Ollongren werkt aan een voorstel.

19 april 2021

Demissionair minister Ollongren werkt aan een voorstel.

Het moet permanent mogelijk worden dat gemeenteraden, provinciale staten en algemene besturen van waterschappen digitaal vergaderen en digitaal besluiten maken. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt daarom aan permanente regeling voor de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming. Tot dat mogelijk is wordt de tijdelijke wet telkens met twee maanden verlengd.

Volgens de minister biedt digitaal vergaderen veel voordelen, zoals efficiëntie, toegankelijkheid en inclusiviteit. “Bijvoorbeeld de gemakkelijkere organisatie en het snellere verloop van informerende vergaderingen of door vergaderingen te houden waarin enkel hamerstukken vastgesteld dienen te worden”, schrijft Ollongren. De nieuwssite van BZK vult aan: “Een voordeel is ook dat het raadslidmaatschap toegankelijker en inclusiever kan worden doordat er meer mogelijkheden bestaan voor mensen met een beperking om deel te nemen.”

Hybride vergaderingen

Maar digitaal vergaderen is niet in alle gevallen een oplossing. De behoefte blijft bestaan voor grote politieke debatten en belangrijke onderwerpen om toch fysiek bij elkaar te komen. Ollongren: “Als element van de beraadslaging is het in dergelijke gevallen van belang elkaar in de ogen te kunnen kijken en omgevingsfactoren als lichaamstaal te kunnen duiden. Een niet te onderschatten deel van het raadswerk zit ook in het informele contact tussen raadsleden, bijvoorbeeld in de tijd dat een vergadering tijdelijk geschorst is.” De minister noemt digitale beraadslaging en besluitvorming daarom een aanvulling op de fysieke beraadslaging en besluitvorming.

Daarom worden er nu vier verkenningen uitgevoerd, onder andere naar de mogelijkheden van hybride vergaderingen. De verkenningen moeten voor de zomer zijn afgerond. Dan zal er ook een eerste schets van de permanente regeling kunnen worden gegeven.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Jan Maas 20 april 2021 21:31

Prima manier om bestuur van gemeente nog verder van de bevolking af te leiden. Het volgen van raadsvergaderingen lijfelijk incl. publieke tribune heeft verre de voorkeur boven vergaderen d.m.v. internet

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.