Innovatie & Strategie

Datamanagement
digital twin

Digital twin kan goede hulp zijn voor omgevingsvraagstukken

Maar zorgvuldigheid is geboden!

© Shutterstock Evannovostro
11 mei 2022

Veranderingen in de fysieke leefomgeving doorvoeren was tot nu toe een bijzonder complexe en langdurige zaak. Digital twins lijken dat iets gemakkelijker en vooral meer integraal te maken. Toch dreigen risico’s voor de rechtstaat en democratie als het gebruik van digital twins niet zorgvuldig gebeurt, constateren Rob Peters en Koen Smit.

Een zekere regeringscommissaris gebruikte vijftien jaar geleden vaak de analogie van de ‘postkoets met hulpmotor’. Hij wilde daarmee overbrengen dat bij digitalisering bij de overheid meestal sprake was van een ICT-variant van een papieren proces. En ‘papier’ was al de opvolger van een in repen gesneden plant van de Egyptenaren. De wet heeft ook op papyrus gestaan. Daarvoor stond deze op kleitabletten, en op stelea (zie: Hammurabi). Paul Strijp en Jan van Ginkel startten recentelijk een soortgelijke discussie over de ‘beleidslevenscyclus’ in het magazine iBestuur. De beleidslevenscyclus is een veel gehanteerd begrip in de bestuurskunde en in overheidsland, waarmee je beleidsvorming, ontwerp, vergunning en handhaving, en monitoring ziet als een sturingscyclus met democratisch mandaat. Hun stelling was dat die cyclus misschien wel naar het museum kan, net als al dat papier. De botsing tussen wetsteksten en digitalisering was al eerder opgevallen.

Stapel teksten

Als projectleiders van www.overheid.nl in 2003 liepen we al op tegen de problemen van wetsteksten als de manier waarop een burger zou moeten weten wat hij of zij wel of niet mag doen in de fysieke leefomgeving. Je kreeg immers een hele stapel teksten terug bij een zoekopdracht en moest maar zien uit te zoeken welk artikel op jouw plan van toepassing was. Zou het nu echt beter worden? Voor het eerst sinds enige tijd zien wij redenen om daar geloof aan te hechten. Dit komt door het verschijnsel ‘digital twin’. We zien waterschappen met hun hydrologisch model aan tafel met bodemdalingsspecialisten. We zien de veiligheidsregio’s met LCMS en hun kennis van het begrip risico in gesprek met Rijkswaterstaat met LIWO (Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen). Gemeenten en provincies slaan hun handen ineen om de Veulta in Unity te verbeelden en Nijmegen heeft de vierdaagse in een digital twin gestopt.

De energie waarmee momenteel wordt samengewerkt aan digital twins is aanstekelijk, het concept kon wel eens een aardverschuiving in overheidsland teweegbrengen. Waar je met tekst, regelgeving en procedures nog een veilige afstand had tussen woord en daad, wordt in een digital twin het verschil tussen een ontwerpplan aan de ene kant en het effectplaatje tijdens de monitoring aan de andere kant van de cyclus verontrustend klein. Daar waar men de mond vol heeft van opgavegericht werken en integraliteit wordt in een digital twin het gebrek aan samenhang bij gebiedsgericht werken in één opslag duidelijk.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!