Innovatie & Strategie

Digitaal woordenboek moet cybersecurity begrijpelijk maken
Het handwerk bevat meer dan 600 woorden en is gratis te downloaden.
Het handwerk bevat meer dan 600 woorden en is gratis te downloaden.
Een speciaal cybersecurity-woordenboek met meer dan zeshonderd woorden moet cybersecurity beter begrijpelijk maken. Het woordenboek is een publiek-private samenwerking en is nu gratis te downloaden.
Doel van het woordenboek is het vakjargon uitleggen aan organisaties die met cybersecurity te maken hebben, maar nog niet (goed) weten wat termen als Access Control List (ACL), ISO of keylogger betekenen. Op cybersecurityconferentie One Conference is het eerste woordenboek symbolisch overhandigd aan Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.
Meer dan 60 deelnemende partijen
Het woordenboek is een initiatief van de stichting Cyberveilig Nederland met hulp van de Cybersecurity Alliantie. Er hebben ruim zestig organisaties, bedrijven en overheidsinstellingen meegewerkt aan de totstandkoming van het woordenboek. Het gaat onder meer om de AIVD, de politie, Knowbe4 en Microsoft. Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is dit woordenboek een 'mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking voor een digitaal weerbaar Nederland.' Partijen die zich hebben aangesloten bij de Cybersecurity Alliantie voeren naar eigen zeggen 'concrete, kortlopende projecten uit' op het gebied van cyber.
is freelance journalist en schrijft voor tijdschriften en websites over technologie, (consumenten)elektronica en innovatie.