Innovatie & Strategie

Apps
vliegtuig

Digitaal paspoort moet vliegen zonder quarantaine begin 2021 mogelijk maken

'Paspoort biedt ondersteuning bij heropening grenzen'

© CC0 Creative Commons StockSnap
24 november 2020

'Paspoort biedt ondersteuning bij heropening grenzen'

De internationale luchtvaartorganisatie IATA werkt aan de ontwikkeling van een digitale gezondheidspas, waarmee reizigers kunnen aantonen dat ze zijn getest of zijn gevaccineerd. De ontwikkeling van het middel is in een afrondende fase. Dat meldt de organisatie op zijn officiële website.

De IATA Travel Pass moet ondersteuning bieden bij het veilig heropenen van grenzen. Diverse overheden zijn begonnen met het gebruik van testen om de risico's van invoer van COVID-19 te beperken bij het opnieuw openen van grenzen zonder quarantainemaatregelen. De IATA Travel Pass moet de stroom van noodzakelijke test- of vaccininformatie tussen overheden, luchtvaartmaatschappijen, laboratoria en reizigers veilig beheren en verifiëren.

Het systeem, met meerdere applicaties, zorgt ervoor dat reizigers toegang krijgen tot informatie over hun reis. Zo kunnen ze zien of een vaccinatie of een test nodig is. Ook is er een overzicht van locaties waar getest kan worden. Een lab-applicatie maakt het mogelijk voor laboratoria en testcentra om certificaten van tests en vaccinaties met luchtvaartmaatschappijen en autoriteiten te delen.

Contactloze reis-app

Reizigers krijgen een contactloze reis-app waarmee ze een digitaal paspoort kunnen maken, testuitslagen en vaccinatie-certificaten kunnen ontvangen. Deze kunnen ze vervolgens delen met de betrokken instanties en autoriteiten. De planning is dat er eind 2020 nog een proef wordt uitgevoerd met de IATA Travel Pass. De lancering moet volgens planning begin 2021 plaatsvinden.

 "Tegenwoordig zijn grenzen dubbel vergrendeld. Testen is de eerste sleutel om internationaal reizen mogelijk te maken zonder quarantainemaatregelen. De tweede sleutel is de wereldwijde informatie-infrastructuur die nodig is voor het veilig beheren, delen en verifiëren van testgegevens die overeenkomen met de identiteit van reizigers in overeenstemming met de vereisten voor grenscontrole. Dat is de taak van de IATA Travel Pass. We brengen dit de komende maanden op de markt om ook te voldoen aan de behoeften van de verschillende reisbubbels en corridors voor de volksgezondheid die in gebruik worden genomen”, aldus Alexandre de Juniac, directeur-generaal en CEO van IATA.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Mr A.F. le Gras 25 november 2020 21:56

Nog te begrijpen als het gaat om testresultaten. Maar als het verder dan dat gaat, zet het de deur open voor uitsluiting van iedereen die niet gevaccineerd is. En waarom dan alleen vwb reizen ? We zijn dan nog maar één stap verwijderd van uitsluiting van toegang tot het OV, voetbalstadions, scholen, winkels , werk etc. Ik zie de bordjes al hangen : Alleen toegang voor pashouders ! En wat daarna volgt is de volledige (chinese) surveillance maatschappij. Ik denk niet dat we die kant op moeten willen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.