Management

Governance
boardroom

Digitaal leiderschap start in de Raad van Commissarissen

Wijze raad voor commissarissen: digitaliseer!

© Shutterstock Iconic Bestiary
21 maart 2022

Steeds meer raden van commissarissen vergroten hun digitale expertise, toch blijft er onduidelijkheid over welke digitale leiderschapsrollen commissarissen kunnen oppakken. Laura Caluwe en Steven De Haes geven een overzicht van de rollen die de raad van commissarissen kan spelen in digital governance.

Digitale transformatie heeft een fundamentele impact op de strategie van bedrijven en de risico’s die zij het hoofd moeten bieden. Omwille van de eindverantwoordelijkheid die de raad van commissarissen draagt met betrekking tot strategie en risicomanagement, kunnen commissarissen hun verantwoordelijkheid op het gebied van digitalisering en IT niet langer uit de weg gaan.

Hoewel meer en meer raden van commissarissen dit lijken te erkennen en hun IT-expertise vergroten, blijft de vraag hoe deze expertise ingezet kan worden om optimaal bij te dragen aan het goed bestuur van digitale technologie. Bovendien is het een grote uitdaging om in het digitale debat de dunne lijn tussen governance en management niet over te steken en de balans tussen uitvoerende en niet-uitvoerende rollen te bewaren. In ons onderzoek bieden we een antwoord op deze uitdagingen door verschillende rollen te definiëren die de raad van commissarissen kan spelen in digital governance en deze te integreren in de klassieke corporate governance rollen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!