Beheer

Security
blut

Dienstverlener Kaseya ontkent grote deal met digitale afpersers

Geen geld betaald voor sleutel die nu aan klanten wordt aangeboden.

© Shutterstock eranicle
27 juli 2021

Geen geld betaald voor sleutel die nu aan klanten wordt aangeboden.

Kaseya stelt dat het bedrijf geen losgeld heeft betaald - direct of indirect via een derde partij - voor de decryptor.

Dat stelt het bedrijf in een verklaring die gisteren werd uitgegeven. Een week geleden kwam het nieuws dat Kaseya gedupeerde klanten de mogelijkheid bood hun versleutelde bestanden terug te krijgen via een ontsleutelingshulpmiddel van een derde partij. Hoe Kaseya daar aan gekomen was, bleef dagenlang onduidelijk. De afpersers die via de software van Kaseya bestanden hadden gegijzeld bij de klanten van dit bedrijf, eisten aanvankelijk 70 miljoen dollar losgeld. Later verminderden de criminelen dat tot 50 miljoen.

"Hoewel elk bedrijf zijn eigen besluit moet nemen om losgeld te betalen, heeft Kaseya na consultatie van experts besloten niet te onderhandelen met de criminelen die deze aanval uitvoerden en we zijn niet afgeweken van die belofte", stelt Kaseya nu in een verklaring.

Uit de lucht

De criminele organisatie REvil ging op 13 juli opeens volledig uit de lucht, terwijl het daarvoor een goed geoliede machine leek, met een betaalsite, een publieke site en een helpdesk en een onderhandelingssite. De groep opereerde vanuit Rusland. Mogelijk heeft het direct contact tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een rol gespeeld, nadat de eerste zijn verontwaardiging had geuit over de vele agressieve ransomware-activiteiten vanuit Rusland.

Hoewel Kaseya nog altijd zwijgt over hoe het de decryptor heeft verkregen, heeft het bedrijf met de verklaring een einde willen maken aan de aanhoudende stilte rond de vraag of Kaseya het losgeld heeft betaald en zo andere ransomware-aanvallen zou aanmoedigen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.