Beheer

Privacy
privacy

Deze Nederlandse apps houden locaties gebruikers bij

Brandpunt+ onderzocht 30 populaire iPhone-apps.

© CC0 - Pixabay geralt
18 juli 2019

Brandpunt+ onderzocht 30 populaire iPhone-apps.

Elf grote Nederlandse apps houden bij waar hun gebruikers zijn. Brandpunt+ heeft dat ontdekt na het onderzoeken van dertig populaire iPhone-apps. Sommige apps overtreden misschien de Europese privacyregels, denkt universitair hoofddocent Eelco Herder van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Grote appmakers, zoals ParkMobile en Telegraaf Media Groep, houden gedetailleerd het gaan en staan bij van mogelijk honderdduizenden gebruikers.

Van de 30 onderzochte Nederlandse apps vraagt bijna tweederde niet om toegang tot je locatiegegevens. Bij de resterende 11 apps keek Brandpunt+ wat je precies uit handen geeft als je op het knopje “toestaan” drukt. De onderzoekers vroegen appmakers alle locatiegegevens die ze over heb hadden te overhandigen. Een eerlijk antwoord hierop is sinds vorig jaar wettelijk verplicht, dankzij nieuwe Europese wetgeving. Bedrijven die de regels aan hun laars lappen kunnen fikse boetes krijgen: tot 4% van hun jaaromzet.

Desondanks was het niet makkelijk de data boven tafel te krijgen: er gingen maanden mailen en bellen overheen door de redactie van Brandpunt+. Twee app-makers beweerden herhaaldelijk dat ze geen locatiegegevens van de redacteuren op hun servers hadden staan. Dit waren niet de minsten: Sanoma, de maker van Nu.nl, en HartslagNu, een app die ondersteund wordt door de Hartstichting en het Ministerie van VWS. Na lang aandringen bleek dat die gegevens toch bewaard werden.

Grote verschillen

Een minderheid van de onderzochte appmakers met toegang tot je locatie slaat die nooit op, maar gebruikt hem alleen op je telefoon, waaronder Marktplaats, NS en 9292. De meeste apps (8 van de 11, waaronder Buienradar, RTL Nieuws en Nu.nl) bleken een tussenweg te bewandelen. Zij bewaren alleen de laatste plek waar een gebruiker is gezien. Twee van de onderzochte apps bleken echter grote hoeveelheden locatiedata van hun gebruikers te bewaren: Telegraaf en ParkMobile. De Telegraaf checkte in twee maanden tijd 376 keer de locatie van een telefoon, oftewel vier tot vijf keer per dag. In sommige gevallen werd de informatie ook doorverkocht aan derden.

Kees Verhoeven, Kamerlid voor D66, wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens naar het gebruik van locatiegegevens kijkt. Uitgever Sanoma, maker van onder meer Nu.nl, heeft laten weten intern onderzoek te gaan doen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.