Development

Apps
corona-app

Deze maand nog corona-app van WHO

App om zelf symptomen van Covid-19 te controleren. En met misschien ook contacttracering.

© CC0 - Pixabay.com geralt
11 mei 2020

App om zelf symptomen van Covid-19 te controleren. En met misschien ook contacttracering.

De World Health Organization (WHO) is van plan om deze maand nog een eigen corona-app uit te brengen. Met deze app kunnen mensen zichzelf controleren op symptomen; dus of zij besmet zijn met het Covid-19 virus. De app is bedoeld voor landen die niet zelf zo'n app kunnen ontwikkelen. De WHO overweegt nog om ook functionaliteit toe te voegen voor het traceren van mensen waarmee besmette gebruikers in contact zijn geweest.

De mobiele app moet beschikbaar komen voor overheden om zelf voor hun land aan te passen. Hiervoor wordt de broncode van de app openbaar gemaakt, wat gebeurt op Microsofts ontwikkelsite GitHub. Daar wordt druk gewerkt aan deze app, met ook hulp van vrijwilligers die voorheen in dienst waren bij Microsoft en Google, zo weet persbureau Reuters te melden.

Bluetooth-tracering

Gebruikers van deze app krijgen vragen over hun symptomen voorgelegd en dan een inschatting of zij mogelijk besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Per land kan er dan informatie worden geboden hoe en waar mensen zich kunnen laten testen, voor definitieve bepaling of ze echt geïnfecteerd zijn. De WHO overweegt nog om functionaliteit toe te voegen om middels Bluetooth aan contacttracering te kunnen doen.

De WHO wil met deze app vooral landen in Zuid-Amerika en Afrika bedienen, waar niet altijd de technologie, kennis en kunde voorhanden is om zo'n helemaal app zelf te ontwikkelen. Anderzijds kunnen landen die IT-gewijs minder bedeeld zijn met deze app hun inspanningen dan richten op toegevoegde functionaliteit, zoals bijvoorbeeld gerichte doorverwijzing naar medische zorg voor testen, quarantaine-instructies en eventueel ziekenhuisopname.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.