Loopbaan

Deze IT'ers kregen het vak met de paplepel ingegoten
Bits en bytes zitten hen in de genen: "We hadden eerder een computer dan een kleuren-tv thuis."
Bits en bytes zitten hen in de genen: "We hadden eerder een computer dan een kleuren-tv thuis."
Vaders, (klein)zonen, broers en zussen, en soms zelfs moeders en (klein)dochters… Het valt op dat er behoorlijk veel bloedverwanten in de IT actief zijn. In sommige gevallen gaat het zelfs om volledige families.
Is dat met (zachte) dwang gegaan, of wordt er juist totaal niet gepusht? En wordt er op verjaardagen nog wel eens over iets anders gepraat dan IT? AG Connect sprak met 4 koppels die vanuit huis het IT-gen hebben meegekregen.

Arno en Mike Mulder. (Foto: Erik van 't Woudt/de Beeldredactie)
CV
Arno Mulder (50) is directeur van Inventive, gespecialiseerd in enterprise resource planning (ERP). Hij komt uit een echte IT-familie. Hij en broer Hans leerden de klappen van de zweep in de IT van hun vader Theo (directeur-eigenaar van Venture Management en oprichter-CEO van Multihouse) kennen. Zijn zoon Mike (20) is tweedejaars student Bio-Informatica en hij behaalde zijn Python-certificaat.
Mike dacht ondanks dat zijn vader, oom en opa al jaren actief zijn in de IT – en ook nog eens niet onverdienstelijk – nooit aan een IT-studie. Hij wilde eigenlijk iets met biologie, maar toen hij de zich ging oriënteren, stuitte hij per toeval op Bio-Informatica aan de Hogeschool Leiden. “Het is een geweldige studie. IT vereenvoudigt en versnelt het werk van een bioloog aanzienlijk.” Als hij klaar is met deze studie wil hij graag een IT-master gaan doen. Hij wil geen hulp van zijn familie om zijn IT-skills te verbeteren. “Ik wil het allemaal zelf ontdekken.”
Vader Arno heeft daar geen enkele moeite mee. “Ik heb hem nooit gepusht, net als mijn vader nooit bij mij en mijn broer heeft gedaan.” Dat ze toch allemaal actief zijn in de IT komt volgens hem wel doordat ze ‘onopzettelijk besmet’ zijn met het virus. “Wij hadden thuis altijd de laatste technologische snufjes. Wij waren in Nederland denk ik de eerste met een Mac thuis. Dat is wel een enorme stimulans. Maar als we iets anders waren gaan doen was dat ook prima geweest.”
Van zijn vader Theo kreeg hij mee dat je goed voor de mensen binnen je bedrijf moet zorgen. “Dan zorgen zij ook goed voor jou.” Tegen zoon Mike zegt hij altijd dat hij als hij iets wil, er ook vol voor moet gaan. “En dat doet ie ook, dus het komt helemaal goed met die jongen!”

Chris en Dirk Jan Hulsman. (Foto: Erik van 't Woudt/de Beeldredactie)
CV
Dirk Jan Hulsman (45) is Lead Consultant /Solution Architect Dynamics AX bij HSO. Hij studeerde Bedrijfskundige Informatica en startte zijn carrière als consultant bij Baan. Zijn zoon Chris (21) is Customer Service Engineer en werkt eveneens bij HSO. Hij studeerde Logistic Engineering aan de Hogeschool Windesheim.
Toen Chris afgelopen juni afstudeerde had hij een baanaanbod van zijn stagebedrijf op zak, maar toch besloot hij op aanraden van zijn vader te gaan praten bij HSO, het bedrijf waar zijn vader al 14 jaar werkt.
Omdat hij zich zo breed mogelijk wil ontwikkelen en hij bij HSO een kijkje in de keuken kan nemen bij verschillende bedrijven in allerlei branches koos hij ervoor om voor dezelfde baas te gaan werken als zijn vader. “Natuurlijk wordt er weleens gegrapt ‘Pas maar op, hij is het zoontje van’ en pochen mensen dat ze mij als baby nog op de arm hebben gehad”, maar daar kan ik wel tegen. Dirk Jan is trots dat zijn zoon ook heeft gekozen voor de IT en ook bij HSO is komen werken. “Maar ik heb hem nooit gepusht. Ik zie dat dit echt bij hem past.”
Dirk Jan werd besmet met het IT-virus nadat hij een oude computer van zijn broer kreeg. Bij Chris was dat niet zo. Maar hij denkt wel dat de enthousiaste verhalen van zijn vader aan de eettafel een rol hebben gespeeld in zijn keuze. “Ik denk dat ik het hem onbedoeld heb meegegeven. Ik herken mijn genen duidelijk in hem”, beaamt Dirk Jan.

Gerdy en Mirjam Heek (Foto: Erik van 't Woudt/De Beeldredaktie)
CV
Gerdy Heek (39) was consultant en projectmanager een IT-bedrijf en werkte daarna als freelancer. Ze werd daarna Scrum- en agile-trainer. Onlangs switchte ze naar personel development-trainer. Haar zus Mirjam (38) is jarenlang SAP-consultant geweest en werkt nu als trainer bij Calco. Daarnaast heeft ze een eigen trainings- en coachingsbureau.
De familie Heek is een echte IT-familie: vader Peter is IT-adviseur, Gerdie en haar zussen Mirjam en Annelies (securityspecialist) zitten alle drie in de IT en broer Peter werkt als CAD-designer/3D-tekenaar. Gerdy wilde aanvankelijk helemaal niet de IT in. “Mijn vader was zelden thuis en dat permanent achter de pc zitten leek me maar saai. Ik zei toen ik jong was: ‘Ik wil alles doen, behalve IT’er worden.’”
Dat liep dus anders. Nadat ze gestopt was met haar studie Theologie rolde ze via een traineeship de IT in. “Het was rond het jaar 2000 en iedereen die een beetje kon lezen en schrijven werd omgeschoold tot IT’er.” Al snel klapte de zeepbel, maar ze heeft geen dag zonder werk gezeten. Alsnog behaalde ze haar bachelor Informatica en later deed ze ook de master Informatiekunde aan de UvA.
Gerdy denkt dat haar zussen niet in de IT terecht waren gekomen zonder haar. Zo attendeerde ze Mirjam op een vacature bij haar werkgever LogicaCMG als recruiter. “Ik stuitte echter op een masterclass voor SAP-HR-consultants, wat me veel leuker leek.” Mirjam werkte daarna nog 8 jaar voor de IT-dienstverlener. Inmiddels geeft ze softskills-trainingen aan startende IT’ers bij Calco. Daarnaast heeft ze een eigen trainings- en coachingsbedrijf. “Dat ik en mijn zussen allemaal in de IT terecht zijn gekomen is best logisch. We hadden eerder een computer dan een kleuren-tv thuis.”

Merijn en Eric Otten. (Foto: Erik van 't Woudt/de Beeldredaktie)
CV
Eric Otten (51) is Datacenter Consultant en Cloud (ITaaS) Architect bij Telindus. Daarvoor werkte hij onder meer bij Landis, Sun Microsystems en Triple P. Hij studeerde Bedrijfskundige Informatica. Zijn zoon Merijn (16) is net begonnen aan de mbo-ICT-opleiding Systeembeheer (niveau 4).
Hoewel Merijn nog maar net begonnen is aan zijn studie en zijn vader weet dat het helemaal geen uitgemaakte zaak is dat zijn zoon in de IT actief blijft, ziet hij een familiebedrijfje op termijn wel zitten. “Alhoewel… we hebben vrij conflicterende karakters”, lacht hij. Hij heeft zijn zoon nooit richting de IT gepusht. “Dat heeft geen zin. Hij sport op vrij hoog niveau dus wie weet gaat ie daar wel in verder. En het kan ook zo zijn dat hij over tien jaar iets heel anders wil gaan doen. Hij moet waarschijnlijk doorwerken tot zijn 75e, dus dan kun je beter maar iets kiezen wat je leuk vindt. En dat kan best af en toe veranderen.”
Eric denkt niet dat hij zijn zoon binnen wil loodsen op zijn werk. “Daar ben ik altijd een beetje terughoudend in. Bovendien heeft ‘ie zelf al zat adresjes verzameld waar hij straks stage kan gaan lopen. Die vindt zijn eigen weg wel.”
Merijn is zolang hij zich kan herinneren geïnteresseerd in computers. Dat komt ook door zijn vader die altijd veel heeft verteld over zijn baan. “Zijn presentaties op beurzen en voor klanten oefent hij soms met mij en mijn moeder als publiek en ik kijk weleens mee als hij een powerpoint in elkaar draait.” Hij heeft twee snuffelstages gelopen en op de eerste dag van zijn eerste stage – in de IT – wist hij: dit is echt iets voor mij. Als hij klaar is met zijn opleiding wil hij er het liefst nog een hbo-ICT-studie eraan vastplakken om zijn kansen op de arbeidsmarkt verder te vergroten.
De papieren versie van AG Connect bevat elke maand een andere portretreeks. Dit zijn eerdere edities:
We kennen Catawiki, Ayden en Travelbird allemaal. Maar welke kansrijke Nederlandse start-ups treden binnen enkele jaren in hun voetsporen?
Skills Heroes is een vakwedstrijd voor mbo’ers, met als doel om aanstormend vaktalent een podium te geven. Deze vier jonge IT-talenten gaan ons land dit najaar verdedigen op het wereldkampioenschap in Abu Dhabi.
Het vertrouwen tussen collega's groeit en de samenwerking verbetert als je je hond mee naar kantoor neemt, blijkt uit onderzoek. Vier professionals werkzaam in de IT vertellen over hun trouwe viervoeters die regelmatig mee mogen naar kantoor.
Lijkt het je leuk om een keer in deze rubriek te verschijnen? Houd dan de Facebook-, LinkedIn- en Twitterpagina van AG Connect in de gaten, daar worden regelmatig oproepjes geplaatst.
Voormalig redacteur van AG Connect, met de aandachtsgebieden arbeidsmarkt, IT-opleidingen en -trainingen, carrière, diversiteit en arbeidsvoorwaarden.