Loopbaan

Carriere
Deze vier IT'ers deden bewust een stapje terug.

Deze IT'ers deden bewust een stapje terug.

"Het is natuurlijk een ultieme luxe om op je 35e een dag per week minder te kunnen gaan werken"

© CCO / Pixabay Larisa-K
22 juni 2018

Het draait niet alleen maar om een stapje omhoog op de carrièreladder of om salarisverhoging. AG Connect portretteert vier IT'ers die bewust een stapje terug hebben gedaan, om ruimte te maken voor andere zaken in hun leven.

CV
Heiko Verlande (35) is Solution Specialist bij Ictivity. Hiervoor werkte hij onder meer bij Atos. Hij deed de studie ICT, Management & Security bij Fontys. In augustus 2017 besloot hij na de geboorte van zijn zoontje Floris om één dag in de week minder te gaan werken.

Heiko Verlande
Foto: De Beeldredaktie - Erik van 't Wout

Mijn mannendag is ultieme luxe

Toen zijn zoontje Floris was geboren, besloot Heiko terug te gaan van 40 naar 32 uur per week werken, om meer balans te krijgen tussen werk en privé. “Die tijd dat ze zo klein zijn, krijg je nooit meer terug, dus ik wil er zo veel mogelijk van meekrijgen.” Zijn vriendin werkt drie dagen per week en Heiko dus vier – hij is de maandag altijd vrij. Floris gaat één dag in de week naar opa en oma en één dag naar de opvang.
Qua salaris leverde hij zo’n 20% in. “Maar we hadden van tevoren zitten rekenen en wisten dat we het ons konden permitteren. Het is natuurlijk een ultieme luxe om op je 35e een dag per week minder te kunnen gaan werken en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”
Maandag is omgedoopt tot mannendag, en vaak komt zijn broer – die momenteel ziek is – dan 's middags ook even langs. Incidenteel wordt er nog weleens een werktelefoontje beantwoord als Floris ligt te slapen, maar Heiko probeert die dag verder helemaal vrij te houden. Een heel enkele keer moet hij iets regelen, als er in het weekend een migratie is geweest bij een klant en hij stand-by moet staan. “Maar ik probeer die dag niet inhoudelijk te reageren via de mail of heel uitgebreid te telefoneren ofzo. Die dag is echt voor Floris.”
Heiko weet dat er een taboe rust op parttime werken in de ICT. “Gelukkig doet mijn werkgever er niet krampachtig over. Mijn manager is ook op woensdagmiddag vrij om voor zijn kind te zorgen. Collega’s doen er ook niet lullig over. Gelukkig is het hier inmiddels behoorlijk ingeburgerd. En oudere collega’s zeggen soms: ik wou dat ik dat in mijn tijd zo had kunnen doen.”
Heiko verwacht niet dat hij minder kans maakt op promotie of een andere baan omdat hij een dag minder is gaan werken. “Dat hoeft als je je werk goed doet echt geen belemmering te zijn.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!