Loopbaan

Carriere
Verdrietige student

Deze ICT-masters worden het slechtst beoordeeld door studenten

Vooral veel kritiek op computer science- en AI-masters. 

10 maart 2023

Vooral veel kritiek op computer science- en AI-masters. 

Wie een ICT-master wil volgen, kan op tientallen plekken terecht en uit allerlei specialisaties kiezen. Dus waar kun je het beste heen? En waar vooral niet? De Keuzegids masters 2023 geeft daar aan de hand van studentoordelen inzicht in. En een aantal studies krijgen van studenten behoorlijk wat kritiek.

De studentoordelen uit de Keuzegids masters 2023 komen uit de Nationale Studenten Enquête van 2022. Dat is een jaarlijks, landelijk onderzoek naar studenttevredenheid. In totaal beoordeelden studenten krap 40 ICT-masters, zowel op hbo- als universitair niveau. Een aantal studies scoorden erg goed, maar er zijn ook diverse masters die op veel kritiek kunnen rekenen. Toch zijn er slechts drie masters die alleen maar kritiek krijgen van studenten. 

AI-studies komen slechter uit de bus

Twee van die masters vallen onder de categorie kunstmatige intelligentie (AI) in de Keuzegids en zijn op universitair niveau. Het gaat om de AI-masters aan de Vrije Universiteit (VU) en de Rijksuniversiteit Groningen. De studie aan de VU krijgt vooral veel kritiek op de docenten, maar eigenlijk vinden studenten helemaal niets echt goed scoren. En ook aan de Rijksuniversiteit Groningen krijgt alles aan de studie kritiek, maar zeker de voorbereiding op de loopbaan wordt door studenten als onder gemiddeld beschouwd. 

Er zijn echter ook ander soorten AI-masters, die de Keuzegids schaart onder 'mens en techniek'. Daarbij richten studenten zich specifiek op de wisselwerking tussen techniek, ontwerp en gebruiker. Opvallend is dat studenten veel vaker tevreden zijn over deze studies. Elke studie heeft minstens één punt waarop het bovengemiddeld scoort, maar op drie plekken zijn ook wat kritiekpunten. Zo scoort de studie Computational Cognitive Science aan de Rijksuniversiteit Groningen op alle punten goed, behalve op de voorbereiding op de loopbaan. De studies Data Science and Artificial Intelligence en Human-technology Interaction aan de TU Eindhoven kunnen ook beide naast wat lof op kritiek rekenen. Bij de eerste studie vinden de studenten de docenten onder gemiddeld en bij de studie Human-technology Interaction heerst veel kritiek op de voorbereiding op de loopbaan. 

Over de hbo-masters op AI-gebied zijn helaas geen studentoordelen bekend. 

Veel kritiek bij computer science

Ook diverse studies in de categorie computer science kunnen op kritiek rekenen, al hebben die ook allemaal wel iets waarop ze wél goed scoren. Net als bij de AI-masters zijn er verschillende soorten masters die je kunt volgen. Allereerst zijn er natuurlijk de algemene computer/computing science masters op universitair niveau, waar waar je je vaardigheden rondom het ontwikkelen van software, het opzetten van beveiligingssystemen en het verwerken van grote hoeveelheden data verbetert. Maar er zijn ook thematische masters, bijvoorbeeld op het gebied van software engineering, computer security en media technology. En op hbo-niveau zijn er masters rondom cybersecurity, game technology, digital forensics en serious gaming. Maar hier zijn er slechts twee van beoordeeld door studenten. 

De twee beoordeelde hbo-masters komen goed uit de bus en ook bij de universitaire thematische masters zijn studenten best tevreden. Maar veel meer algemene computer science-masters kunnen op minder goede oordelen rekenen. Bij de studie Computer and embedded systems engineering aan de TU Delft zijn studenten bijvoorbeeld kritisch op de docenten, de sfeer en de voorbereiding op de loopbaan. En bij de UvA en de VU zijn studenten niet zo tevreden over de inhoud, docenten en sfeer. 

Toch ontkomen ook de thematische masters niet aan kritiekpunten. De studies computational science aan de UvA en VU scoren onder studenten extreem onder gemiddeld op de sfeer en docenten. In Den Haag aan de Universiteit Leiden krijgt de studie ICT in Business and the Public Sector bovendien extreem veel kritiek op de inhoud, al wordt de voorbereiding op de loopbaan wel weer als bovengemiddeld ervaren. 

Weinig kritiek bij informatiekunde

Tot slot is er de categorie informatiekunde in de Keuzegids, waar veel studies als gemiddeld of bovengemiddeld beoordeeld worden. Ook in deze categorie zijn er weer verschillende soorten masters. De algemene masters informatiekunde - waarin informatica samenkomt met uiteenlopende vakgebieden als management, ethiek, beleid en communicatie - kunnen zowel op hbo als universitair niveau gevolgd worden. Daarnaast zijn er een aantal gespecialiseerde wo-masters voor professionals en zijn er op het hbo en het wo data science-masters. 

Er zijn slechts twee masters die alleen maar kritiek krijgen van studenten. Het gaat om twee data science-masters, aan de Universiteit Utrecht en de Tilburg University. De Universiteit Utrecht krijgt de meeste kritiek: zowel de inhoud en de toetsing als de docenten en de sfeer scoren volgens studenten enorm onder gemiddeld. De Tilburg University scoort het slechtst op zijn docenten, maar studenten vinden ook de inhoud, toetsing, voorbereiding op de loopbaan en de sfeer onvoldoende. 

Maar ook de studie Information Science aan de Universiteit Utrecht krijgt best veel kritiek. Studenten vinden de sfeer en de toetsing nog wel oké, maar beoordelen de inhoud, docenten en voorbereiding op de loopbaan onder gemiddeld. Veel andere studies in de categorie Informatiekunde krijgen hier en daar ook wel kritiek, maar hebben ook wel punten waar ze weer bovengemiddeld op scoren. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.