Loopbaan

Carriere
Studenten zitten te leren

Deze ICT-masters vinden studenten het best

Vooral Open Universiteit en Breda BUAS erg goed beoordeeld.

9 maart 2023

Vooral Open Universiteit en Breda BUAS erg goed beoordeeld.

Wie na zijn hbo- of universitaire bachelor nog verder wil studeren en een ICT-master wil gaan doen, kan bij vele opleidingsinstanties terecht. Dus welke zijn de beste keuze? Dat zou je bijvoorbeeld de studenten van de verschillende opleidingen kunnen vragen. De Keuzegids masters 2023 verzamelde studentoordelen van de verschillende studies. Wij zetten de best beoordeelde op een rij.

De Keuzegids masters 2023 bevat studentoordelen over maar liefst 40 ICT-masters, zowel op hbo- als universitair niveau. Deze oordelen werden gegeven in de Nationale Studenten Enquête 2022, een jaarlijks, landelijk onderzoek naar studenttevredenheid. 

Daaruit blijkt dat studenten over veel opleidingen tevreden zijn, op wat kritiekpuntjes hier en daar na. Op twee masterstudies hebben zij echter helemaal niets aan te merken. Die volg je aan de Open Universiteit (wo) en Breda BUAS (hbo).

Veel lof voor computer science

De twee bovengemiddeld goed beoordeelde studies in de Keuzegids vallen onder de categorie computer science, wat verschillende masters omvat. Bij negen universiteiten wordt een algemene master computer/computing science aangeboden, waar je je vaardigheden rondom het ontwikkelen van software, het opzetten van beveiligingssystemen en het verwerken van grote hoeveelheden data verbetert. Daarnaast zijn er masters op het gebied van bijvoorbeeld software engineering, computational sciences, mediatechnologie, cybersecurity, digital forensics en game technology.

Zowel op wo-niveau als op hbo-niveau scoort een master in deze categorie enorm goed. Op wo-niveau gaat het om de master software engineering aan de Open Universiteit, waar studenten geen slecht woord over te zeggen hebben. De inhoud, docenten, voorbereiding op de loopbaan en de sfeer worden bovengemiddeld goed beoordeeld. De toetsing wordt zelfs nog hoger beoordeeld door studenten van de deeltijd master. Daarentegen stromen slechts weinig mensen in op de opleiding, wat de oordelen mogelijk iets beïnvloedt: er waren slechts minder dan vijf eerstejaars studenten. 

Op het hbo zijn studenten van de master game technology aan Breda BUAS erg tevreden met de studie. Ook hier worden alle bevraagde onderdelen - dus de inhoud, docenten, toetsing, voorbereiding op de loopbaan en de sfeer - als bovengemiddeld goed beoordeeld. Punt van aandacht voor toekomstige studenten is wel dat de opleiding volledig in het Engels wordt gegeven, aangezien 67% van de ingeschreven studenten internationaal is. 

Overigens worden ook wel algemene computer science-masters goed beoordeeld. Dat geldt vooral voor de studies aan de Universiteit Twente (UT) en de Radboud Universiteit (RU). Studenten van UT beoordelen alles bovengemiddeld goed, behalve de docenten, die als gemiddeld worden beoordeeld. Aan de RU worden zowel de voorbereiding op de loopbaan als de docenten als gemiddeld goed gezien, terwijl de andere drie aspecten wel als bovengemiddeld goed worden beoordeeld.

Naar Groningen, Maastricht of Twente voor AI

Wil je een master kunstmatige intelligentie (AI) volgen, dan kom je voor de best beoordeelde studies uit in het hoge noorden van ons land en in het diepe zuiden: Groningen en Maastricht. 

Ook deze categorie kent meerdere soorten AI-studies. Allereerst zijn er de algemene AI-masters aan de universiteiten, waarbij je dieper in gaat op de vraag wat intelligent gedrag is en hoe je dit implementeert in computers. Vooral studenten aan University Maastricht zijn erg enthousiast over de studie: ze beoordelen vooral de inhoud, toetsing en voorbereiding op de loopbaan als bovengemiddeld goed. De sfeer en de docenten zijn echter ook zeker niet slecht, die worden als gemiddeld beoordeeld.

Daarnaast is er de wo-master mens en techniek, waar je je specifiek richt op de wisselwerking tussen techniek, ontwerp en gebruiker. Deze studierichting wordt vooral goed beoordeeld door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij officieel 'Computational Cognitive Science' genoemd wordt. Studenten zijn extreem positief over de toetsing, maar beoordelen ook de inhoud, docenten en sfeer als bovengemiddeld goed. De voorbereiding op de loopbaan kan echter nog wel beter, daar studenten deze weer onder gemiddeld vinden. 

Verder wordt ook de mens en techniek-master van de Universiteit Twente - waar hij Interaction Technology heet - goed beoordeeld. Studenten zijn hier vooral erg te spreken over de sfeer en de toetsing, maar niets scoort echt onder gemiddeld. 

Daarnaast zijn er ook twee AI-masters aan het hbo - namelijk aan de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Utrecht - maar hier zijn helaas geen studentoordelen over bekend.

Informatiekunde en data science

Ook de categorie informatiekunde in de Keuzegids kent verschillende categorieën. Allereerst is er natuurlijk informatiekunde, dat zowel op wo als hbo gevolgd kan worden. Daarin komt informatica samen met uiteenlopende vakgebieden, zoals management, ethiek, beleid en communicatie. Op hbo-niveau is maar van één master bekend wat studenten daarvan vinden, maar daar zijn ze ook direct erg positief. Het gaat om de studie Informatics aan de Hogeschool Utrecht, waar de inhoud, toetsing en voorbereiding op de loopbaan bovengemiddeld goed worden beoordeeld. De docenten en de sfeer zijn gemiddeld, aldus studenten. 

Op wo-niveau zijn er slechts twee masters zonder echte kritiekpunten van studenten. Het gaat om Business Information Technology aan de Universiteit Twente, waar de voorbereiding op de loopbaan vooral veel lof oogst, en om de Tilburg University, waar vooral de sfeer bovengemiddeld goed wordt beoordeeld. 

Maar ook de masters data science op hbo- en wo-niveau vallen in de Keuzegids in de categorie informatiekunde. Helaas zijn van slechts vijf masters - twee op hbo-niveau en drie op wo-niveau - op dit gebied oordelen bekend. Op wo-niveau is de master aan de Universiteit Maastricht de enige met een positieve uitkomst. Studenten zijn hier met name tevreden over de inhoud, toetsing en voorbereiding op de loopbaan, maar hebben eigenlijk nergens kritiek op.

Op hbo-niveau zijn oordelen bekend van de masters Data Driven Business aan de Hogeschool Utrecht en Data-driven Design aan de Hogeschool Utrecht. Studenten van de eerste opleiding vinden vooral de inhoud, toetsing en sfeer erg positief. Studenten die Data-driven Design volgen, vinden alleen de toetsing bovengemiddeld goed, maar beoordelen de sfeer en inhoud als gemiddeld. De voorbereiding op de loopbaan en de docenten vinden zij daarentegen voor verbetering vatbaar. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.