Loopbaan

Carriere
studenten

Deze ICT-masters trekken meer dan 50% internationale studenten

Welke ICT-masters trekken de meeste studenten uit het buitenland?

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Wolfgang Greller
12 maart 2019

Welke ICT-masters trekken de meeste studenten uit het buitenland?

ICT-masters zijn populair onder buitenlandse studenten. Dat geldt met name voor universiteiten dicht bij de landsgrenzen, zoals Maastricht en Enschede, die respectievelijk veel studenten uit België en Duitsland lokken. Maar ook Amsterdam is in trek als studentenstad voor IT’ers.

Dat blijkt uit de Keuzegids Masters 2019 die vorige week is gepubliceerd. AG Connect zette de masteropleidingen die het meest in trek zijn onder internationale studenten voor je op een rijtje. In Nederland worden steeds meer masters in het Engels aangeboden, wat leidt tot interesse van studenten over de landsgrenzen. Veruit de meeste buitenlandse studenten in ons land komen uit omliggende landen als België en Duitsland. Maar ook vanuit landen buiten Europa, zoals China en de Verenigde Staten is er veel interesse voor een ICT-masteropleiding in Nederland.

Inmiddels zijn er al 5 ICT-masteropleidingen waarbij er meer buitenlandse dan Nederlandse studenten in de collegezaal zitten. Dit zijn de masters met de hoogste aantrekkingskracht vanuit het buitenland (het percentage erachter bedraagt het aandeel internationale studenten):

  1. Parallel & Distributed Computer Systems, VU Amsterdam (92%)
  2. Data Science for Decision Making, Universiteit Maastricht (77%)
  3. Artificial Intelligence, Universiteit Maastricht (71%)
  4. Computer Science, joint degree UvA en VU (52%)
  5. Internet Science & Technology, UT Enschede (50%)

Maar er zijn ook ICT-masteropleidingen die minder in trek zijn in het buitenland. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 masters waar minder dan 1 op de 8 studenten uit het binnenland komt. Dit zijn de ICT-masters met het hoogste aandeel Nederlandse studenten (het percentage erachter bedraagt het aandeel internationale studenten):

  1. Information Science, Universiteit Utrecht (12%)
  2. Security & Network Engineering, UvA Amsterdam (12%)
  3. Medical Informatics, UvA Amsterdam (13%)
  4. Data Science & Entrepreneurship, joint degree Den Bosch en TU/e (15%)
  5. Human-Machine Interaction, Rijksuniversiteit Groningen (17%)

De Keuzegids Masters 2019 onderzocht ook of er een verband is tussen het aantal buitenlandse studenten en de kwaliteit van de opleiding. En dat bleek zeker niet in negatieve zin het geval. Sterker nog: de meeste masters met relatief veel buitenlandse studenten werden positief beoordeeld door zowel (oud)studenten als experts uit de accreditatiecommissie die de masters beoordeeld hebben.

Internationalisering

Er komen steeds meer buitenlandse studenten naar Nederland. Meer dan de helft van de wo-masterstudenten (25.000 op de 45.000) komt uit het buitenland, waarvan veel ook al de bachelor hier hebben gevolgd. Het gaat vooral om Duitse studenten, maar er komen ook redelijk veel Chinezen, Grieken en Italianen naar ons land. Hoeveel van je medestudenten internationaal zijn, heeft sterk te maken met je vakgebied. Kunstopleidingen trekken veel buitenlandse studenten, net als economische en technische opleidingen. Er staat in de top10 van masters met de meeste buitenlandse studenten één ICT-opleiding: Parallel & Distributed Comp. Systems aan de VU in Amsterdam met 92% internationale studenten.
 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.