Loopbaan

Carriere
Internet hall of fame

Deze 5 Nederlanders staan in de Internet Hall of Fame

Vijf Nederlanders bevinden zich in het gezelschap van internationale internetsterren. 

4 oktober 2019

Vijf Nederlanders bevinden zich in het gezelschap van internationale internetsterren. 

In de Internet Hall of Fame staan enkele tientallen mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming en voortdurende ontwikkeling van het internet. Onlangs is de vijfde Nederlander aan de erelijst toegevoegd. Wie zijn deze mensen?

De Internet Hall of Fame is een initiatief van de Internet Society, een non-profitorganisatie die zich al jaren hardmaakt voor een open en vrij internet. Mensen die daar een grote rol in speelden, kunnen (ook postuum) op de lijst verschijnen. Iedereen kan genomineerd worden, waarna de Internet Society de nominatie beoordeelt. De uiteindelijke selectie komt tot stand na overleg van de adviesraad van de Internet Hall of Fame en een kleine groep eerdere winnaars.

Het aantal ‘winnaars’ neemt elk jaar af. In 2012 werden de eerste 33 mensen in de lijst opgenomen, gevolgd door 32 in 2013, 24 in 2014, 14 in 2017 en 11 in 2019. In andere jaren vond er geen uitreiking plaats. De Internet Hall of Fame heeft drie categorieën: pioniers, innovators en wereldwijde verbinders. De erelijst telt vijf Nederlanders. Wie zijn dat en op welke manier(en) hebben ze bijdragen aan het internet?

1. Kees Neggers, voormalig directeur SURFnet (2013)

Kees Neggers werd in 2013 in de lijst opgenomen als pionier. Mede dankzij zijn inspanningen is het commerciële internet in de huidige vorm in Europa beschikbaar gekomen. Hij was ook verbonden aan allerlei organisaties en werkgroepen die zich bezighouden met een open internet. Tussen 1988 tot 2012 was Neggers directeur van SURFnet en bij zijn pensioen in dat jaar werd hij gekroond tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

2. Teus Hagen, oud-voorzitter NLnet (2013)

Teus Hagen kreeg in 2013 van de Internet Society te horen dat hij als eerste Nederlander is opgenomen als wereldwijde verbinder. Op deze lijst staan ook bekende namen als Al Gore (ex-vicepresident VS die zich inzette voor het internet) en Brewster Kahle, de oprichter van het Internet Archive. Hagen speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het internet in Europa, was betrokken bij de oprichting van de eerste Nederlandse internetprovider en zette zich in voor certificaten op het internet. Hij kreeg meerdere prijzen voor zijn inspanningen voor de open-source-gemeenschap. Momenteel is Hagen werkzaam als open-source en -beveiligingsconsultant.

3. Erik Huizer, cto SURFnet (2014)

Prof. dr. ir. Erik Huizer  werd in 2014 als tweede Nederlander uitgeroepen tot wereldwijde verbinder. Dit vanwege zijn bijdragen aan allerlei werkgroepen voor internetstandaarden en lidmaatschappen van researchorganisaties in de EU. Op dit moment is hij de ceo van GÉANT, het pan-Europese research- en educatienetwerk. Hij was tussen 2005 en 2015 ook parttime hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht en is daar nog steeds aan verbonden als research associate.

4. Jaap Akkerhuis, research engineer NLnet Labs (2017)

Jaap Akkerhuis werd in 2017 opgenomen als innovator en bevindt zich hiermee in het virtuele gezelschap van bekendheden als Tim Berners-Lee(grondlegger van het wereldwijde web), Linus Torvalds (ontwikkelaar van de Linux-kernel) en Jimmy Wales (medeoprichter van Wikipedia). Akkerhuis is in de lijst opgenomen omdat hij zich sinds de jaren ’80 inzet voor de ontwikkeling van de techniek achter het internet. Hij heeft onder andere gewerkt voor internetproviders, universiteiten en onderzoeksinstituten in Europa en de Verenigde Staten. Momenteel is hij research engineer bij NLnet Labs, een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van vrije software en nieuwe internetprotocollen.

5. Klaas Wierenga, initiatiefnemer Eduroam (2019)

Klaas Wierenga staat sinds 2019 op de erelijst. Hij is de grondlegger van Eduroam, een systeem waarbij studenten en docenten met één account automatisch kunnen inloggen op wifinetwerken van deelnemende onderwijsinstellingen. Wierenga bedacht Eduroam bijna twintig jaar geleden toen hij werkzaam was bij SURFnet. Inmiddels doen bijna dertigduizend organisaties mee en is het systeem in 101 landen beschikbaar. Tegenwoordig werkt Wierenga als chief community support bij GÉANT, het pan-Europese research- en educatienetwerk.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.