Loopbaan

Carriere
programmeren

Developers zoeken anders naar baan dan andere IT’ers

Java populairste programmeertaal onder werkzoekende ontwikkelaars, maar Python sterk in opkomst.

20 september 2018

Java populairste programmeertaal onder werkzoekende ontwikkelaars, maar Python sterk in opkomst.

Softwareontwikkelaars zoeken zelden naar specifieke functies, maar vooral naar de programmeertaal die zij beheersen en/of willen uitoefenen. Developers gebruiken vaak formules om de juiste vacature te vinden die aansluit op hun wensen.

Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 22,6 procent van hun zoekopdrachten Java-gerelateerd. Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden, blijkt uit gegevens van vacaturesite Indeed, die een analyse deed naar het zoekgedrag van softwareontwikkelaars naar een nieuwe baan, en de populariteit van specifieke programmeertalen in die zoektocht. In de analyse is gekeken naar miljoenen zoekopdrachten voor 26 verschillende programmeertalen op Indeed.nl, die plaatsvonden in de periode van juli 2017 tot juli 2018.

“Hoewel het voor de meeste werkzoekenden logisch lijkt om gewoon naar een functie te zoeken, ziet dit er bij softwareontwikkelaars anders uit”, aldus Anouk Kon, Evangelist bij Indeed. “Vacaturetitels zijn minder relevant. Hoewel ze ook op zoek zijn naar ‘softwareontwikkelaar’ of ‘software-architect’, zoeken ze meestal in combinatie met een of meer programmeertalen. Ook zien we dat ze lange zoekopdrachten met formules gebruiken, en dat sleutelwoorden worden uitgesloten.” Een zoekopdracht ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit: “(java OR Php) AND (senior -junior, -werkstudent)”.

Stijgers en dalers

De grootste stijger is zoals gezegd Python (+67,4 procent). In 2018 werd in combinatie met deze programmeertaal het meeste geklikt op de vacaturetitels ‘Python Developer’, ‘Data Scientist’ en ‘Software Engineer’. Na Python stegen ook C# (+34,8 procent) en Matlab (+16 procent) als het gaat om de hoeveelheid clicks.

Ondanks dat Java de meest populaire programmeertaal was en blijft, is het aantal zoekopdrachten het afgelopen jaar wel met 11 procent afgenomen. Ook naar SQL (-14,1 procent) en C++ (-16 procent) werd minder vaak gezocht dan in 2017.

Populairste programmeertalen volgens Indeed

Programmeertalen in vacatures

De populariteit van programmeertalen onder werkzoekenden komt overeen met de interesse van werkgevers in specialisten. In augustus 2018 kwam PHP het vaakst voor in vacatureteksten, op de voet gevolgd door Java. Daarna volgt Python. “PHP en Java gaan vrijwel gelijk op en worden bijna even vaak genoemd in vacatureteksten. Dat lijkt dus goed te matchen met de behoefte van werkzoekenden”, aldus Kon.

Voorkeur voor mobiele zoektocht

Los van het gegeven dat softwareontwikkelaars andere zoektermen gebruiken in de zoektocht naar een baan, hebben zij ook een andere voorkeur als het gaat om apparaten. Van januari 2018 tot juli 2018 kwam ruim 60 procent van alle zoekopdrachten op Indeed.nl van een mobiel apparaat. Werkzoekenden die programmeertalen invoerden, gebruikten slechts in 54 procent van de gevallen een mobiel apparaat. Kon: “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat werkzoekenden vooral doordeweeks tijdens normale werkuren naar werk zoeken. Op dat moment zitten softwareontwikkelaars meestal voor een pc of laptop. Ook kan meespelen dat softwareontwikkelaars vaak formules gebruiker in het zoekveld, waarbij het handiger is om een toetsenbord te gebruiken.”


IT-professionals zochten de afgelopen periode het meest naar vacatures in Noord-Holland, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.