Management

Procesmanagement
development code

'Developers werken niet efficiënt genoeg'

Efficiency van ontwikkelaars heeft nog te veel te lijden onder werkzaamheden aan verouderde software en ‘bad code’.

© CC0 - Pixabay tookapic
7 september 2018

Efficiency van ontwikkelaars heeft nog te veel te lijden onder werkzaamheden aan verouderde software en ‘bad code’.

Ontwikkelaars zijn naar eigen zeggen vele malen minder productief dan ze zouden kunnen zijn, blijkt uit onderzoek van betaalplatform Stripe. Door developers effectiever in te zetten, kan in tien jaar tijd het totale wereldwijde BNP met 2,5 biljoen verhoogd worden, zo komt naar voren uit de resultaten.

Het onderzoek werd afgenomen onder ruim 1.000 ontwikkelaars en 1.000 executives uit 30 industriesectoren in Duitsland, Frankrijk, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
De ontwikkelaars zijn in hun werkweek gemiddeld 17 uur bezig met het onderhouden van verouderde software en systemen of het verbeteren slecht geschreven programmacodes. Ook het tekort van softwareontwikkelaars binnen het bedrijf heeft volgens 53% van de ondervraagden negatieve invloed op de groei van hun organisaties.

Prioriteiten

Ook de prioriteit developers in opdracht van het management moeten geven aan specifieke projecten of taken, zijn volgens 45% van de ondervraagden een remmende factor. Ook het bouwen van maatwerktechnologie neemt te veel tijd in beslag, ruim 40% vindt dat dit een negatief effect heeft op de productiviteit. De ondervraagde ontwikkelaars en executives geven aan dat er door bovenstaande redenen minder tijd beschikbaar is om nieuwe toepassingen en apps te ontwikkelen waarmee organisaties hun klanten nieuwe diensten kunnen aanbieden of de omzet kunnen vergroten.

Veroudering systemen

Van de ondervraagden hekelt 36% de terughoudendheid van hun organisatie om verouderde systemen aan te passen, waardoor de tijd die wordt gespendeerd aan slecht geschreven code te veel oploopt. 34% geeft aan dat dit komt omdat het management de waarde van goed geschreven code niet juist kan inschatten, maar ook de niet toereikende kwaliteiten van ontwikkelaars wordt (door 21%) hiervoor als reden genoemd. 

Astronomisch bedrag

Al met al concludeert Stripe dat developers 2,5 biljoen meer kunnen bijdragen aan het wereldwijde BNP dan nu het geval is. Dit bedrag komt voor uit de berekening dat de 18 miljoen ontwikkelaars die wereldwijd werkzaam zijn, in totaal 792 miljard bijdragen aan het BNP. Het efficiencyverlies wat in het rapport wordt berekend, ligt op 31,6%. Het verlies wat dit in tien jaar oplevert ligt op 2,5 biljoen euro. Het wegwerken van het efficiencyverlies kan dus een astronomisch bedrag toevoegen aan het wereldwijde BNP, stelt het rapport.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.