Development

Software-ontwikkeling
code

Developers verdeeld over talen: passie versus broodwinning

De meestgebruikte programmeertalen zijn niet de meest geliefde. En vice versa.

© CC0 - Pixabay tookapic
11 april 2018

De meestgebruikte programmeertalen zijn niet de meest geliefde. En vice versa.

Werk en de daarvoor gebruikte middelen kunnen voor developers net als voor gewone werknemers een sleur zijn. Programmeertalen waarmee inkomsten worden verdiend, krijgen niet bepaald liefde van developers. Zij zoeken en vinden hun passie in minder gebruikte talen.

Voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer is erom geroemd en gehekeld: zijn verklaarde focus op ontwikkelaars. “Ik heb vier woorden voor jullie!”, hield de topman een volle zaal met Microsofties voor in 2000. Het bedrijf vierde toen zijn 25-jarig bestaan en de hoogste baas riep enthousiast: “Developers, developers, developers, developers!”

Ecosystemen

De CEO die ooit als salesman is begonnen, was doordrongen van het besef dat het winnen van ontwikkelaars de route is naar apps, producten, ecosysteem en gebruikers. Ironisch genoeg is Microsoft later vastgeraakt in een kip-eisituatie voor Windows-apps op mobiel en pc. Gebrek aan gebruikers hield developers weg, wat zorgde voor gebrek aan apps, waardoor gebruikers weer wegbleven.

De waarde van developers is haast niet te overschatten. Daaraan gelieerd is het gebruik van en de voorliefde voor ontwikkeltools. Welke programmeertalen worden veel gebruikt door developers? Welke zijn in opkomst en genieten hun voorkeur? De antwoorden hierop kunnen leiden naar bepaalde development frameworks, naar app-platformen en zo weer naar ecosystemen.

Stack Overflow

De twee vragen blijken in de praktijk heel verschillende antwoorden op te leveren. Developerssite Stack Overflow, waar ontwikkelaars elkaar vinden en hun code bespreken, heeft in maart dit jaar de eerste resultaten gepubliceerd van zijn jaarlijkse onderzoek onder leden van zijn community. Dit levert bekende én verrassende taalkeuzes op.

Zo kent de top tien van meestgebruikte programmeertalen bij Stack Overflow maar drie talen die ook geliefd zijn onder developers. De meestgebruikte programmeertalen hebben een functioneel kantje: developers doen er hun werk mee, maar ze lopen er niet echt warm voor. Hun passie ligt bij andere talen.

JavaScript is voor het zesde jaar op rij het meest gebruikt onder professionele ontwikkelaars. In de top tien staan nog drie andere webtalen: op de tweede en derde plaats staan respectievelijk HTML en CSS. En PHP bekleedt de negende positie in de top tien die Stack Overflow nu heeft samengesteld.

Oud, nieuw en low-level

De meestgebruikte talen omvatten verder nog SQL (op de vierde plaats), Java (vijf), Bash/Shell (zes), Python (zeven), en C# (acht). Hekkensluiter van de top tien is C++. Direct daarna volgt overigens het relatief oude C, waarna de door Microsoft ontwikkelde JavaScript-variant TypeScript volgt. Daarna komen andere nieuwelingen als Ruby en Swift, afgewisseld door het diepgaande Assembly (wat eigenlijk meerdere low-level talen omvat) en gevolgd door Google’s Go.

Deze ranglijst vertoont opvallende verschillen met de begin maart gepubliceerde top twintig van de developersgerichte analistenfirma Red Monk. In die opsomming is JavaScript weliswaar ook de nummer één, maar staan Ruby en Swift veel hoger: in de top tien. Daarnaast staat een zakelijk veelgebruikte taal als Java in deze lijst iets hoger (op de tweede plaats) dan in de notering van Stack Overflow (op de vijfde plaats).

Geliefd, gevreesd, gewenst

Interessant – en meer afwisselend – wordt het doordat de bekende developerscommunity in zijn jaarlijkse onderzoek niet alleen heeft gekeken naar de praktijk van gebruikte talen. Stack Overflow heeft zijn 101.592 respondenten uit 183 landen ook gevraagd naar hun voorkeuren. Wat zijn de door developers geliefde, gevreesde en gewenste tools en talen?

Slechts drie van de top tien meestgebruikte programmeertalen komen voor in de top tien van geliefde talen. Dit zijn Python (derde meest geliefd), JavaScript (zevende) en C# (achtste). 'Geliefd' is door Stack Overflow gedefinieerd als die talen waar developers graag mee willen (blijven) werken.

De populairste taal qua liefde is Rust, voor het derde jaar op rij. De nummer twee is Kotlin, gevolgd door Python, TypeScript, Go, Swift, JavaScript, C#, F# en Clojure. Na deze top tien volgen nog vele andere talen, waarbij de percentages van voorliefde maar weinig verschil kennen.

Vervolgens heeft Stack Overflow developers gevraagd welke talen ze vrezen: dit zijn programmeertalen waarmee ze moeten – maar niet willen – werken. De top vijf van meestgevreesde talen bestaat uit: Visual Basic 6, Cobol, CoffeeScript, VB.NET en VBA. In contrast met deze lijst is er nog de gevraagde voorkeur van gewenste talen: welke programmeertalen de interesse van developers wekken, maar die ze nog niet gebruiken. De top tien van meestgewenste talen bestaat uit: Python, JavaScript, Go, Kotlin, TypeScript, Java, C++, Rust, C# en Swift.

Open data

Naast talen omvat het jaarlijkse onderzoek van Stack Overflow ook vragen over hun voorkeuren voor andere tools, zoals cloudplatformen, databases en ontwikkelomgevingen (met onderscheid in webdevelopers, mobiele ontwikkelaars en DevOps/systeembeheerders). Stack Overflow heeft in maart al aangekondigd dat het de complete, geanonimiseerde resultaten ter download beschikbaar gaat stellen, onder de Open Database License (ODbL). Developers en analisten kunnen er dan mee aan de slag gaan.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.