Loopbaan

Carriere
ontwikkelaar

Developer staat nog altijd gelijk aan witte heteroman

Verandering gaat maar heel langzaam.

© Shutterstock Gorodenkoff
23 juni 2022

Verandering gaat maar heel langzaam.

Het wil nog maar niet lukken met de diversiteit onder ontwikkelaars, ondanks alle pogingen daar verandering in te brengen. Maar er is wel een kleine beweging zichtbaar, blijkt uit onderzoek van Stack Overflow onder 73.000 ontwikkelaars in 180 landen.

Voorlopig is het grote plaatje dat uit het Stack Overflow-onderzoek naar voren komt, zoals het al jarenlang is. Van de ontwikkelaars is 93% man, 84% heteroseksueel en 77% wit/Europees. Het is niet zo dat dit een statische groep betreft, constateert ZDNet. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid groeit de werkgelegenheid voor softwareontwikkelaars tussen 2020 en 2030 met 22%, veel sneller dan andere sectoren. Toch is de aanwas van mensen uit de ondervertegenwoordigde groepen maar gering.

Er is wel enige verbetering zichtbaar, waarschijnlijk onder invloed van de aandacht die er voor dit probleem is. Uit het onderzoek van Stack Overflow onder mensen die bezig zijn met aanleren van programmeervaardigheden, blijkt 88% man, 8% vrouw en 2% die zich niet in de man-vrouw-indeling thuis voelt. Die kleine verschuiving ten opzichte van de huidige samenstelling van de ontwikkelaarsgemeenschap kan duiden op een verandering die in gang is gezet.

Stack Overflow ziet voor zichzelf ook een taak als grote arbeidsbemiddelaar voor developers om het vak aantrekkelijker te maken voor mensen die zich nu nog laten afschrikken. De organisatie ziet mogelijkheden in het stimuleren van meer inclusieve technologieën en het inrichten van inclusieve plekken om deze technologieën te bouwen en bediscussiëren.

Meer vrouwen in Nederland

In Nederland ligt het aandeel vrouwen binnen IT wel iets hoger. Volgens cijfers van het CBS is 16,2% van alle werkzame Nederlanders met een ICT-beroep in het eerste kwartaal van 2022 vrouw. Dat komt neer op 87.000 vrouwen, tegenover 450.000 mannen. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.