Management

Governance
Europees Hof van Justitie

Deur naar digitaks blijft open na uitspraak Europees Hof van Justitie

Uitspraak EU-hof in Hongaarse zaak kan precedent scheppen voor digitaks.

© CC0 - Pixabay,  Cédric Puisney
3 maart 2020

Uitspraak EU-hof in Hongaarse zaak kan precedent scheppen voor digitaks.

Het Europees Hof van Justitie heeft de deur naar een digitaks open laten staan met een uitspraak in een Hongaarse zaak. Hongarije wilde belasting heffen over de omzet van telecombedrijven en detailhandelaars, maar stuitte op verzet van die bedrijven. Het Hof heeft nu bepaald dat het EU-lidstaten vrij staat om het belastingstelsel in te voeren dat zij het meest geschikt achten en om een op de omzet gebaseerde progressieve belasting vast te stellen. Volgens betrokkenen kan dat een precedent scheppen voor de zogenoemde digitaks.

De uitspraak volgt op het protest tegen de omzetbelasting door dochters van het Britse telecombedrijf Vodafone en supermarktketen Tesco in Hongarije. Zij voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van Hongaarse ondernemingen die vrijgesteld zijn van de omzetbelasting. De meeste bedrijven die in de hogere belastingschijven vallen hebben een buitenlandse zetel. Maar volgens het hof boeken de buitenlandse bedrijven simpelweg de grootste omzetten op de Hongaarse markten.

Digitaksdiscussies

In de EU wordt al een tijd gediscussieerd over de invoering van de digitaks, een omzet- of winstbelasting voor internetbedrijven. Nu betalen bedrijven volgens internationale afspraken winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Internetreuzen als Amazon en Apple zetelen daarom in fiscaal aantrekkelijke landen maar draaien enorme omzetten in andere landen. Die lopen door de vestigingsregel belastinginkomsten mis. Het hof stelt dat de omzetbelasting "een relevante indicator vormt voor de draagkracht van de belastingplichtigen."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.