Desktopvirtualisatie gratis erbij

26 maart 2010

Dat neemt voor een deel van Microsofts gebruikersbasis een belangrijke barrière voor desktopvirtualisatie weg. Op dit moment is het nog zo dat Microsoft de verplichting om een licentie te nemen bindt aan het apparaat dat de gebruiker aanspreekt. Om een instantie van Windows op de server te gebruiken, moet men een Windows Virtual Enterprise Centralized Desktop-licentie aanschaffen naast de Windows-licentie die al op de pc draait. In de Verenigde Staten kost VECD 23 dollar per gebruiker – als men tenminste Software Assurance heeft aangeschaft voor die client. (In Nederland betaalt men ongeveer de dollarpijzen in euro’s.) Die bijbetaling van 23 dollar voor het recht om Windows in een virtuele infrastructuur aan te spreken, vervalt dus met ingang van 1 juli.

Volgens Microsoft biedt het met deze stap soelaas voor IT-afdelingen die hun gebruikers meer ruimte willen bieden voor persoonlijke invulling van de desktop, maar toch de teugels strak willen houden waar het gaat om beveiliging en afdwingen dat regelgeving wordt nageleefd. Daarnaast kan virtualisatie van de desktop een belangrijk kostenvoordeel opleveren, constateert Microsoft. Een recente studie in opdracht van het bedrijf wijst naar eigen zeggen uit dat bedrijven met de virtualisatieoplossing App-V zo’n 27 procent kunnen besparen op de totale kosten van beheer van applicaties. Dat komt neer op een kostenvoordeel van 82 dollar per apparaat per jaar, is becijferd. Overigens is die App-V-oplossing niet gratis. App-V maakt onderdeel uit van Microsofts Desktop Optimization Packet, een extraatje dat SA-klanten voor 10 dollar per apparaat kunnen aanschaffen.

Voor klanten die geen SA-contract hebben of die met thin clients zonder Windows werken, verandert alleen de naamgeving. Die betalen ook na 1 juli nog steeds 110 dollar voor wat dan de Virtual Desktop Acces License heet. De beslissing om VECD onderdeel te maken van de voordelen van Software Assurance, maakt dat dus nog aantrekkelijker voor bedrijven die aan virtualisatie van de desktop denken. Per apparaat kost SA bij Windows 35 tot 50 dollar extra per jaar, afhankelijk van de licentievorm en de hoeveelheid licenties. Daarvoor krijgt men wel een aantal extra’s. Het recht om te upgraden naar de nieuwste versie van de software wordt daarbij door veel bedrijven als belangrijkste voordeel ervaren. Maar Microsoft biedt ook extra ondersteuning aan klanten van zijn SA-diensten. Bedrijven kunnen overigens niet naar believen instappen op een SA-contract. Dat kan allen binnen negentig dagen na aanschaf van een licentie.

RoamingEen extra impuls voor gebruik van virtualisatietechnologie komt uit de verruiming van de toegangsmogelijkheden. Onder de desbetreffende licentiecontracten krijgen gebruikers het recht om de virtuele Windows-desktop te benaderen ‘vanaf apparaten waarop geen gelicentieerde software draait, zolang voor die gebruiker wel een gelicentieerde pc in het bedrijfsnetwerk is opgenomen’. Medewerkers kunnen dus onder de licentie toegang krijgen tot hun desktop vanaf bijvoorbeeld hun pc thuis. Dat was tot nog toe niet toegestaan.

Los van de verruiming van de rechten onder de Windows-licentie heeft Microsoft ook nieuwe functionaliteit aangekondigd voor desktopvirtualisatie vanaf servers onder Windows Server 2008 R2. Met Dynamic Memory kan men de hoeveelheid geheugen die beschikbaar is voor gastbesturingssystemen dynamisch aanpassen zonder dat de client daar wat van merkt, om het gebruik van de server te optimaliseren. Met RemoteFX levert de gevirtualiseerde omgeving betere prestaties op de client bij het bekijken van driedimensionele beelden en het gebruik van multimediatoepassingen, inclusief Flash en Silverlight. Beide komen later dit jaar – op een nog niet gespecificeerde datum – beschikbaar in service pack 1.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!