Overslaan en naar de inhoud gaan

Den Haag opent 5G Field Lab

De gemeente Den Haag en T-Mobile hebben een 5G Field Lab geopend op het hoofdkantoor van T-Mobile. Het lab is het eerste van drie onderzoekslocaties in de hofstad. Binnenkort volgen ook Living Lab Scheveningen en een onderzoekslab bij The Hague Tech. Deze locaties vormen onderdeel van de samenwerking om Den Haag als eerste stad in Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G-netwerk. Dat moet komend jaar gerealiseerd zijn.
T-Mobile Den Haag
© T-Mobile
T-Mobile

Het idee van 5G Field Labs is niet nieuw. Al eerder is in Groningen een 5G-proeftuin opgezet door de Economic Board Groningen (EBG). Ook heeft KPN in samenwerking met verschillende partijen enkele Field Labs voor 5G opgezet. Dit is onder meer gedaan bij het Amsterdam Arena Innovation Center en in de Rotterdamse haven waar via een mobiel testnetwerk toepassingen op alle 5G-frequenties te testen zijn. In het Field Lab in Den Haag kunnen scholen, bedrijven en start-ups volgens T-Mobile experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen en nieuwe toepassingen ontwikkelen.

Van brandmelder tot AR

In het 5G Field Lab bij T-Mobile's hoofdkantoor in Den Haag geven partners van het telecombedrijf een voorproefje van wat er mogelijk is met 5G. De community-app Veilige Buurt toont bijvoorbeeld alle 5G-connected brandmelders. Wanneer het brandalarm afgaat van iemand die slecht ter been is, krijgt de hele buurt een melding zodat iemand diegene te hulp kan schieten.

Een andere toepassing is VRiendje: een social VR-platform (virtual reality) dat mensen op verschillende locaties met elkaar in contact brengt, zelfs als ze daar fysiek niet toe in staat zijn. Start-up Crossyn zorgt ervoor dat de zeven miljoen auto's in Nederland slimmer worden door onderling data uit te wisselen. Met een 5G-verbinding meet deze IoT-firma dan wegkwaliteit, verkeersveiligheid en autodata. Spacetime Layers tenslotte is een 5G-app voor locatiedata. Het kan mensen 'verplaatsen' naar dezelfde plek, maar dan 100 jaar terug in de tijd en in AR (augmented reality) laten zien hoe het er toen uitzag.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in