Demosite zoekt op basis van beeldherkenning

3 december 2009
Gisteren is op www.hollandsglorieoppinkpop.nl een op beeldherkenning gebaseerde videozoekmachine van start gegaan. De machine leert op basis van voorbeelden verbanden tussen duizenden vorm-, kleur- en structuurkenmerken.

Met behulp van aan de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde technologie kan gebladerd worden door videofragmenten van optredens en interviews op Pinkpop. De zoekmachine vertaalt pixels naar tekst en is daarom in staat om objecten in het beeld, zoals `gitarist' en `drummer', automatisch te benoemen.

De gebruikte technologie is in internationale vbergelijkingen al meerdere malen als beste uit de bus gekomen en is nu voor het eerst toegankelijk voor het publiek. De site laat op deze manier zien hoe multimediatechnologie ons in de nabije toekomst kan helpen de weg te vinden in het enorme aanbod van online video. De gebruiker wordt uitgedaagd om actief terugkoppeling te geven op de automatische behaalde resultaten, bijvoorbeeld door het label `drummer' vervangen door `toetsenist'. Met deze input van gebruikers kan vervolgens het automatische herkenningsproces verder worden verbeterd.

Gebruikers kunnen tekstueel commentaar toevoegen om de doorzoekbaarheid van het Pinkpopmateriaal te vergroten. Via een speciaal ontwikkelde videoplayer die benoemde objecten op een tijdlijn weergeeft kunnen gebruikers vlot naar verschillende deze objecten in de concertvideo navigeren. Naast het zoeken in 40 Pinkpopconcerten, kunnen gebruikers ook zoeken in interviews van Nederlandse artiesten met behulp van een automatische spraakherkenning. De website www.hollandsglorieoppinkpop.nl is vormgegeven dankzij het nationale onderzoeksprogramma MultimediaN en het digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst. De videozoekmachine zal tot eind februari 2010 online zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.