Demonstratienetwerk van 1 Gbps

25 februari 2011

Initiatiefnemer Boudewijn Nederkoorn, die zelf ook een aansluiting heeft, hoopt dat met de demonstraties eerder wordt overgegaan tot vraagbundeling. Zo kan men onder meer hd-streams laten zien. “1 Gb/s lijkt enorm veel. Gemiddeld zijn hd-streams tussen de 5 en 10 Mb/s, maar je hebt ze ook met iets betere kwaliteit van 20 Mb/s. Als een heel gezin dit soort snelheden tegelijk consumeert, zit je al ruim boven de 100 Mb/s. Voor bedrijven is het niet veel anders. Je moet naar de som van het gebruik kijken.”

In 2008 hebben BBned, GlasvezelNet Amsterdam (GNA) en InterNLnet al eens kort een 1-gigabitglasvezelverbinding gedemonstreerd in de wijk Osdorp. Binnen twee jaar zou het al beschikbaar zijn voor de consument, beloofden de partijen destijds, maar dat is niet gebeurd.

Nijmegen heeft een lange geschiedenis van pionieren met nieuwe telecommunicatie-infrastructuur en -diensten. In 2002 werden drieduizend studenten in de studentenflats van de SSHN voorzien van hogesnelheidsinternetaansluitingen. Daartoe werd onder de naam TeleMANN een glasvezelring door Nijmegen aangelegd waarvan inmiddels ook de gemeenten Nijmegen, Groesbeek, Ubbergen, Millingen, Wijchen, Beuningen en binnenkort ook Heumen gebruikmaken, naast zestien andere non-profitorganisaties in vooral onderwijs en gezondheidszorg.

Nederkoorn is bovendien geen onbekende met hoge glasvezelsnelheden. De voorzitter van Fiber Overal werkte bijna twintig jaar lang als directeur van SURFnet. Via SURFnet zijn vierduizend studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen aangesloten. De totale capaciteit bedraagt 10 Gb/s. “Voor wetenschappelijke doeleinden zitten we daar al ver boven.” De werkelijk behaalde snelheden in de Nijmeegse woonwijk liggen volgens Nederkoorn ook echt dicht bij de 1 Gb/s, zoals kan worden vastgesteld door de metingen met de zogenaamde SURFnet Detective. Dat is een krachtig meetinstrument dat door SURFnet is ontwikkeld en ter beschikking is gesteld aan Glazenkamp. Technisch onderlegde vrijwilligers van Glazenkamp zullen dit instrument verder ontwikkelen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!