Dell pakt uit met notebooks

10 oktober 2008
Dell presenteerde onlangs in het mondaine Monaco zijn notebookoplossingen voor de zakelijke en consumentenmarkt, waaronder zijn eerste generatie netbooks, oftewel minilaptops. Op het demonstratiemodel (319 euro, inclusief 8 GB SSD; de Windows-versie krijgt 8 GB bij) draaide een opvallend trage Ubuntu en Dell was de eerste om toe te geven dat men niet al te hoge verwachtingen koestert van deze markt. De netbook is geschikt voor een halfuurtje ‘internetten of mailen’, stelt Dell. “Maar we willen niet de indruk wekken dat netbooks een volwaardige vervanging zijn van notebooks.”

De Mini Inspiron 9, ongetwijfeld gelanceerd om weerwoord te bieden aan de succesvolle Asus Eee, is op dit moment alleen in Engeland verkrijgbaar. In oktober zijn Italië en Duitsland aan de beurt. Voor de overige landen, waaronder de Benelux, is nog geen datum bekend. Naast een 9 inch wordt een iets groter (12 inch) model overwogen, maar het is nog niet duidelijk wanneer die gaat verschijnen.
Tegelijk lanceerde Dell nog iets kleins: een ‘on the go’-projector die makkelijk in de vestzak past. De M109S, voorzien van DLP-technologie van Texas Instruments, weegt niet meer dan 360 gram en de ledlamp en lens garanderen een resolutie van 858 x 600 beeldpunten, in elk geval voldoende voor een kantoorpresentatie.

Toch lag de nadruk in Monaco vooral op zakelijke notebooks, de snelst groeiende markt voor de Texaanse fabrikant. Europa is voor Dell zelfs de grootste notebookmarkt geworden, niet in de laatste plaats dankzij het voormalige Oost-Europa, dat bezig is met een inhaalslag. In het tweede kwartaal van 2008 ging de verkoop van Dell-computers in Europa met 21 procent omhoog. In de eerste helft van 2008 heeft Dell in Europa 57 procent meer zakelijke notebooks verkocht, en 102 procent meer consumentenlaptops. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De groei wordt wereldwijd vooral gerealiseerd in opkomende markten, waar laptops zo langzamerhand bijna standaard de grotere desktops vervangen.

Voor zakelijke gebruikers had Dell in elk geval veel nieuws te melden, waaronder ‘instant on’, een toepassing waarmee gebruikers snel hun e-mail of een internetpagina kunnen controleren zonder de laptop op te starten. De technologie doet sterk denken aan de SideShow-applicatie die Microsoft nog niet zo lang geleden voor laptops introduceerde, maar daarbij gaat het om een klein schermpje dat aan de buitenkant van de laptop zit. Dell benut het volledige scherm van de notebook, dankzij een eigen microprocessor en OS. Om welke processor het gaat, wilde Dell nog niet kwijt, als systeemsoftware voor een Linux-versie gebruikt. De technologie zal eind dit jaar aanvankelijk alleen in zakelijke notebooks beschikbaar zijn, hoewel volgens Dell ook de consumentendivisie naar de technologie kijkt. Dell sluit niet uit dat ‘instant on’ uiteindelijk standaard in alle latops wordt opgenomen.

Van belang is ook de batterijduur in de nieuwste generatie laptops van Dell. De Latitude E6400 kan alweer negentien uur lang zonder voeding, maar het record is alweer gebroken door rivaal HP. Diens Elitebook 6930p moet een etmaal meegaan.
Even opvallend was de Precision M6400, de eerste quadcorenotebook van Dell. De M6400 is bedoeld als een desktopvervanger en wordt door het bedrijf aangeduid als mobiel werkstation voor digitale nomaden. Het apparaat heeft 16 GB aan RAM-geheugen aan boord. In de goedkoopste uitvoering gaat de notebook 2369 euro kosten. Dat is inclusief harde schijf van 80 gigabyte, al is SSD van 64 GB ook mogelijk, vanzelfsprekend tegen een meerprijs.

Green IT lijkt een steeds belangrijker thema te worden voor Dell. Het bedrijf kondigde aan dat alle laptops de komende twaalf maanden worden voorzien van led (light-emitting diode)-verlichting in een poging om het energieverbruik van notebooks sterk te verlagen. Leds gebruiken ongeveer 43 procent minder stroom dan traditionele schermen. In 2010 moeten alle laptops van Dell zijn voorzien van leds. Die bevatten geen kwik en moeten het hergebruik verder stimuleren.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!