Branche
Logo Dell

Dell herschikt IT-markt met EMC

Dell is van zins EMC over te nemen. Dat roept de nodige vragen op.

© Dell
19 oktober 2015

Dell nam medio oktober EMC over voor een bedrag van 67 miljard dollar. Tenminste, als de aandeelhouders niet voor 1 december toch nog een beter bod weten te regelen, want dan gaat het feest niet door.

Volgens de plannen haalt Dell EMC met al zijn dochterbedrijven van de beurs, op VMware na. Michael Dell en Joe Tucci, CEO van EMC, zijn erg in hun nopjes met de overeenkomst. Tucci: “De voordelen van het samengaan zijn drie maal zo groot als de kosten ervan. Dell is topdistributeur van veel producten die EMC kan leveren.”

De overeenkomst kan nog een probleem worden voor Cisco. De netwerk- en serverproducten van Cisco zijn nu een belangrijk onderdeel van de succesvolle converged datacenterproducten die EMC’s dochterbedrijf VCE levert. Hoewel Pat Gelsinger, de CEO van VMware, verwacht de huidige Vblock-producten van VCE te blijven leveren met Cisco-apparatuur, geeft hij nu al aan dat wanneer er nieuwe, meer hyperconverged producten worden ontwikkeld, dat met Dell-componenten zal gebeuren.

 

Tegendraadse beweging

Dell probeert al jaren lang zijn imago van pc-leverancier voor consumenten en MKB af te schudden en een volwaardig partij te worden voor de grootste ondernemingen. Met de overname van EMC is die toegang daar. Het bedrijf is nu een volwaardig alternatief voor giganten, zoals HP, IBM, Cisco en Oracle als leverancier van cloudtechnologie. Wat betreft opslag vullen EMC en Dell elkaar goed aan. Dell levert voornamelijk producten voor de onderkant van de markt, terwijl EMC juist goed zit in high-end datacenterproducten. Ook in de technologie voor het zekerstellen van data is EMC met zijn DataDomain en Avamar-producten een welkome aanvulling op het portfolio van Dell.

Toch zitten er ook verschillen in strategie. De eerdere samenwerking tussen Dell en EMC eindigde in 2011 omdat klanten van Dell niet gecharmeerd waren van de strategie van EMC om de software- en hardwarelaag van de opslag te scheiden. De huidige opslag van Dell – Equallogic and Compellent – hebben dan ook nog altijd geïntegreerde hard- en software.

De vraag is hoe Dell de komende tijd omgaat met de federatieve organisatie die EMC heeft opgebouwd met de overgenomen bedrijven als RSA, VMware, Pivotal, VCE en VirtuStream. Ook is de vraag wat het zorgvuldig opgebouwde managementteam van EMC vindt van de nieuwe plek in de fusie.

Ook anderen binnen het nieuwe concern moeten vrezen voor hun baan: EMC had 70.000 mensen in dienst, Dell had er twee jaar geleden voor het bedrijf van de beurs werd gehaald 110.000. Michael Dell kondigde aan op vragen van journalisten dat afslanking mogelijk is. “Er zijn kostensynergieën.”

 

Meer keuze

De fusie brengt meer keuze in de markt omdat Dell-EMC beter kan concurreren met HP, IBM, Cisco en opkomende partijen als Huawei. De vraag is of het geheel niet te log wordt. HP en eBay splitsen juist op om beter te kunnen concurreren met kleinere flexibeler concurrenten. HP juicht de fusie dan ook toe: “Twee van HP’s grootste concurrenten beginnen aan een fusieproces dat heel veel aandacht vergt en jarenlang gaat duren. En dat op het moment dat wij twee nieuwe sterk gefocuste bedrijven neerzetten,” reageert Meg Whitman. Een groot voordeel voor Dell-EMC is dat het bedrijf in private handen is en dus veel vrijer kan opereren dan bijvoorbeeld HP en IBM. Het is voor het bedrijf makkelijker dan voor de concurrenten om langetermijn-investeringen te doen zonder direct daar in de kwartaalcijfers op te worden afgerekend. Analisten vragen zich wel af of de schuldenlast die Dell aangaat om de EMC van de beurs te halen niet een te zware wissel trekt op de vernieuwing. Michael Dell heeft in een verklaring gezegd dat het ‘agressief’ aflossen van de schuld een topprioriteit is voor de komende 18 tot 24 maanden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!