Dell en HP vechten om 3PAR

3 september 2010

Dell en HP overtreffen elkaars biedingen nu al enkele weken. Op 16 augustus meldde Dell dat het 3PAR had overgenomen voor ruim een miljard dollar, ofwel 18 dollar per aandeel. Een maand ervoor had HP evenals Dell ook op 3PAR geboden, maar het bedrijf trok zich op 1 augustus terug. Tamelijk onverwacht mengde HP zich alsnog in de strijd en bood 1,6 miljard dollar.

De overeenkomst met 3PAR voorziet erin dat Dell het recht heeft uiterlijk drie werkdagen na een mogelijk bod van een derde alsnog een tegenbod te doen. Van dat recht heeft Dell nu twee keer gebruikgemaakt. Inmiddels is de prijs van 3PAR bijna verdubbeld tot 30 dollar per aandeel. Dat gebeurde vrijdag, enkele uren nadat Dell 27 dollar had geboden. En het eind lijkt niet in zicht, zo vermoeden aandeelhouders in elk geval. De koers van het aandeel 3PAR staat namelijk inmiddels op ruim 32 dollar.

Dell en HP zijn zo geïnteresseerd in 3PAR, omdat ze daarmee hun positie in de markt voor cloud computing kunnen versterken. 3PAR is een klein, jong bedrijf met circa 650 medewerkers, dat al drie jaar achtereen verlies lijdt op een omzet van nog geen 200 miljoen dollar in het afgelopen boekjaar, dat eind maart eindigde. De waarde van 3PAR ligt echter in zijn producten. Hoewel EMC en NetApp veel grotere spelers zijn in opslagsystemen, speelt 3PAR ondanks zijn kleine formaat heel sterk mee in deze markt omdat zijn technologie erg gewaardeerd wordt.

3PAR biedt zijn uiteindelijke koper opslagtechnologie die zeer efficiënt en energiezuinig is en zo dus aanzienlijk goedkoper uitpakt dan de reguliere opslagsystemen. Daarmee wordt het voor klanten aantrekkelijk om grote aantallen fysieke servers te vervangen en hun data decentraal op te slaan in de cloud.

Beide bedrijven hebben in elk geval genoeg geld om nog een paar biedingen te kunnen doen. Dell heeft zeker 11 miljard dollar in kas en HP zelfs ruim 13 miljard.

Dell heeft het meest te winnen met 3PAR. Het bedrijf heeft een minimale positie in opslagsystemen, terwijl HP al wel een leverancier van enig formaat is in de opslagmarkt. De producten van 3PAR zijn echter veel gewilder dan de opslagsystemen van HP.

Of de inmiddels zeer dure aankoop van 3PAR zich ook werkelijke terug zal betalen is maar de vraag. Een berekening van Reuters komt in het beste geval op een rendement van 3 procent. Wat overigens beter schijnt te zijn dan het geld te beleggen in Amerikaanse staatsobligaties.

Verondersteld wordt dat er ook minder zakelijke aspecten meespelen bij de biedingenstrijd. Zo is vorige maand HP-topman Mark Hurd plotseling vertrokken. Gesuggereerd wordt dat de HP-directie met deze biedingen wil laten zien dat het bedrijf prima zonder hem kan.

Daarnaast hebben HP en Dell een lange historie als concurrenten, waardoor emoties te sterk kunnen gaan meespelen. Dell zou ook gezworen hebben te winnen. Toch lijken de meeste analisten ervan overtuigd dat Dell de strijd uiteindelijk opgeeft. HP heeft allereerst meer geld. Ook heeft het een grotere verkoopstaf waarmee het 3PAR harder kan laten groeien waardoor het een betere ROI uit de aankoop kan halen. En er dus meer geld voor over heeft.

Analist Brendon Daly van de 451 Group vraagt zich echter af of HP niet beter McAfee had kunnen overnemen. Dat kost weliswaar iets meer, Intel betaalt er nu 7,7 miljard dollar voor. Daly redeneert echter dat HP grote aspiraties heeft om de nieuwe generatie data centers in te richten. “Het heeft daarbij wel zijn eigen intellectuele eigendommen nodig op het gebied van beveiliging.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!