Defensie wil aftapschotels in Burum

31 januari 2005
Het ministerie van Defensie hoopt in februari een beslissing te nemen over de lokatie waar de nieuwe schotels voor het opvangen van satellietcommunicatie moeten komen. Dat zegt een woordvoerder van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Defensie onderhandelt met de gemeente Kollumerland en de provincie Friesland over een perceel bij het plaatsje Burum. Ook het Groningse Zoutkamp is nog steeds in beeld.

De Raad van State heeft eind december bezwaarmakende inwoners van de Groningse gemeente Zoutkamp in het gelijk gesteld. Er zou niet voldoende rekening gehouden zijn met de veiligheidsrisico's van een dergelijk terrorismegevoelig object. Volgens de woordvoerder wil een keuze voor Burum niet zeggen dat er geen schotels in Zoutkamp bij worden geplaatst. Zoutkamp herbergt al langer twee aftapschotels.

Voor het perceel waarover Defensie nu onderhandelt hoeft het bestaande bestemmingsplan niet gewijzigd te worden voor de bouw van een zestal schotels waardoor de procedure fors kan worden ingekort. Een groot deel van de interceptiecapaciteit is naar verwachting nog dit jaar beschikbaar. De extra aftapschotels volgen uit het actieplan terrorismebestrijding.

De op te richten Nationale Signals Intelligence Organisatie (NSO) gaat de interceptiedienst beheren en de onderschepte communicatie analyseren. De NSO wordt aangestuurd door de MIVD en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). (Peter Lievense)
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!